Hoppa till sidans innehåll

Notiser 2005-2006


Notiser från divisionsspelet återfinns efter övriga notiser.  

 

 

 

060325 Stipendium

 

Maria fick SCF:s ungdomsledarstipendium2006 Maria Forsberg

 

Svenska Curlingförbundet har beslutat att tilldela SöCK:s Maria Forsberg förbundets ungdomsledarstipendium. Det utgörs av ett resestipendium på 10.000 kronor. I klubbens ansökan om att Maria skulle få stipendiet stod det bland annat så här:  
   "Maria gör ett fantastiskt ideellt arbete med samtliga våra juniorer, både yngre och äldre. Utan Maira hade vi inte haft många juniorer i klubben. Hon tränar dem både på och utanför isen, hon coachar dem på tävlingar var de än tävlar i landet.
   Maria är alltid glad och trevlig och sätter alltid sig själv i andra hand. När lagen förlorar är hon snabb att se det positiva och peppa dem vidare.
   För vår klubb är Maria oumbärlig. Hon är värd all uppskattning och uppmärksamhet hon kan få."

   Och tydligen insåg förbundet det riktiga i denna framställan. Så här skriver Håkan Sundström på Svenska Curlingförbundet:
   "Det nyinstiftade priset hade rönt stort intresse och många väl kvalificerade kandidater hade anmälts. Därför var det svårt att välja bland kandidaterna men styrelsen enades om att utdela förbundets första resestipendier på 10 000 kr till Maria Forsberg, Södertälje, samt på 5 000 kr vardera till Sveg CK:s ungdomsledare Daniel Eriksson och Laila Westling.
   Styrelsen beslutade vidare att de tre ungdomsledarna ska bjudas in till SCF:s årsmöte/konferens den 2-3 september för att dels få mottaga själva stipendiet, dels få tillfälle att berätta om ungdomsverksamheten i sina klubbar."

   - Jag tycker ju att det är så roligt att instruera ungdomar, säger Maria själv, och konstaterar att 10 000 kronor naturligtvis kommer väl till pass.
   Du har verkligen gjort dig förtjänt av dem, Maria. Ett STORT GRATTIS!

 


060320 SM

 

Skogshöjd besegrade Carlsén

 

Lag Hotell Skogshöjd inledde sitt SM-äventyr på ett sensationellt sätt, med två raka segrar. Mest meriterande var naturligtvis segern över seedade elitserieslutspelslaget Per Carlsén, Sundsvall. Carlsén har varit "laget bakom Peja" i många år, och spelade bl a VM 2003.
   - Vi spelade grym curling och vann 9-3, absolut vår bästa match någonsin, berättar skipper Björn Brandberg.
   Därpå följde förluster mot två elitserielag, Ödling Örnsköldsvik och Kraupp Karlstad. Med kniven mot strupen lyckades man sedan vända ett 1-5-underäge mot fjolårets division 2-suveräner lag Julius, Sundbyberg, för att på lördagskvällen slås ut av Nyman, Leksand.
   - Det känns väl OK, säger Björn. Lite missnöjd är jag nog, dock säger alla som vi träffar att vi har imponerat. Hade varit kul att nå slutspel och bli topp 8 men tre vinster och tre förluster är trots allt rätt bra med tanke på att det var vårt första SM.
   - Det var kul och inspirerande att få möta så pass hårt motstånd. Detta kommer att ge oss mycket rutin, det är väldigt anorlunda att spela SM, alla lag höjer sig. Vi hade aldrig spelat 10 omgångar förut och det är en helt annan sport, det gäller att spela smart och behålla kylan även om man tappar några poäng i början.

 


060319 Paralympics

 

Jungnell knep bronset!

 

SöCK:s Lag Jungnell representerar Sverige i den pågående rullstolscurling-turneringen i Paralympics, Turin, och tog sig till semifinal genom att avsluta grundspelet med segrar mot Norge och Danmark. I semi förlorade man mot Storbritannien, men i bronsmatchen mot Norge gav man inte motståndarna någon chans.
2006 Jungnell Paralympics   Taktiken var att lägga in sten i boet och tvinga norrmännen på defensiven. Så här skriver Anita Gullberg för handikappidrott.se:  
   Det var svenskarna som styrde spelet och norrmännen fick följa efter. I femte omgången hade lag Jalle Jungnell dragit ifrån till 7-2. I den sjätte och sista omgången, när Sverige hade tre poängstenar i boet, avbröt Norge matchen. Sveriges seger och bronsmedaljen var ett faktum. Ett lyckligt svenskt lag gjorde ärevarv inne på arenan till publikens jubel.
   - Vi hade ett mentalt övertag. Det viktiga för oss var att hålla koncentrationen matchen igenom och det gjorde vi, säger Anette Wilhelm.
   - Vi spelade bra idag, vi hade flera bra lägen. Men det kändes på slutet som om matchen aldrig skulle ta slut, säger Jalle Jungnell.

Läs hela artikeln

 


060315 KM figur2006 KM Figur

 

Fritte fortfarande figurmästare

 

Det blev inga strålande resultat när den sista deltävlingen i KM figurspel avgjordes. På besvärlig is (säger vi) var nyblivne division 3-skippern Peter Bradfords 41 poäng kvällens bästa resultat. Lägg det till hans 39 sedan tidigare och det räckte för att föra upp honom på bronsplats.
   Tomas Fristedt försvarade sin titel utan att behöva förbättra sin poängsumma från de första två omgångarna, 50+46. Den ende som hade en realistisk chans att hota var väl distriktsmästaren Christoffer Carlsson som hade 50 poäng i bagaget, men denne fick nu nöja sig med 39.

 


060306 Svealandsmästerskapen

 

Skogshöjd till SM

 

Lag Hotell Skogshöjd reste till Svealandsmästerskapen i Karlstad med ambitionen att kvalificera sig till SM. Det lyckades man också med, genom att placera sig på sjätte plats.
   - Vi spelade inte speciellt bra men lyckades ändå gå vidare, berättar skipper Björn Brandberg. Nu är det bara att åka upp till Östersund helt utan press och bara njuta och skaffa sig erfarenhet.

 


060306 KM lag

 

Dahlberg tillbaka på tronen

 

Efter att i fjol för andra gången under 2000-talet lånat ut klubbmästartiteln tog lag Dahlberg tillbaka den genom att finalbesegra lag TFS med 8-4. I laget ingick Claes Dahlberg, Tomas Carlsson, Sverker Schäf och inhoppande Tomas "Chippen" Johansson. Chippen tog därmed hem sin andra "titel" för året - till vardags spelar han i lag Fors Måleri som ju spelade hem höstseriens slutspel.
   - Det gäller att muta in sig i de bästa lagen, avslöjar en munter Chippen. Har Peja ditt nummer?
   Det var för övrigt usel uppslutning på KM. Klubben har 27 lag igång i det interna seriespelet, 13 lag i distriktets seriesystem. I det perspektivet är det anmärkningsvärt att endast fyra lag kommer till start i klubbmästerskapen.

 


060226 SM i figurspel

 

Bra glid på SM

 

SM i figurspel avgjordes på utmärkta isar i Södertälje Curlinghall. Vann gjorde, för sjätte gången, Per Noréen, CK Granit. Han gjorde 64 poäng i söndagens finalheat som omfattade sex spelare, efter att under lördagen ha noterat 74 poäng, nytt hallrekord, i ett av uppsamlingsheaten. Tvåa kom Peter Danielsson, Malung, och trea Mats Wranå, Sundbyberg. Damklassen vanns av Åsa Linderholm, Östersund på 104 poäng över två serier.
   Spelarna var mycket nöjda med arrangemangen och banorna. En stor eloge till ismakarna och alla andra som hjälpte till att genomföra tävlingen!

Hela resultatlistan

 


060222 Rullstolscurling

 

Lag Jungnell förlorade i genrepet

 

I början av mars drar SöCK:s lag Jungnell iväg till Turin för att representera Sverige på Paralympics.
   Genrepet ägde rum i hemmahallen i form av ett landskampsutbyte med Norge och Danmark, och det var det sistnämnda laget som drog det längsta strået. Så här skriver Helene Stjernlöf för handikappidrott.se:

Danmark var laget som gick segrande ur helgen trenationsmöte i curling. Vägen dit var dock inte spikrak. Det svenska paralympiska laget vann den inledande matchen mot just Danmark, men i finalen hade danskarna marginalerna på sin sida.
   - Det var en mycket bra genomkörare inför det vi har framför oss i Turin, berättar lagets coach Olle Brudsten. Dels att möta vassa konkurrenter som Norge och Danmark, men också att få ett kvitto på att vi utvecklats och är i bättre form nu än under VM i Skottland 2005. Att inte vinna finalmatchen får vi se som en motivationshöjare som ger oss anledning att finslipa formen ytterligare de tre veckor som återstår innan det är dags.
   - Vår målsättning i Turin är att kunna komma hem och känna att vi gjort vårt allra bästa. Med den stenhårda konkurrens som råder får vi sen se hur långt det räcker, avslutar en mycket uppåt Olle.


   - Det var en del publik c:a 50 personer, plus mediabevakning från SVT och diverse press, på vår match mot Danmark på lördag eftermiddag, så det blev lite trevlig inramning, berättar Jalle. Det var ett mycket lyckat evenemang, där allt flöt på utan några störningar. Jättejuste av Lennart, Anders, Tommy, Farsan och Eila med kompis att hjälpa till.

 


060214 Junior-NM2006 Björn Brandberg

 

Björn blev nordisk mästare

 

När Sundbybergs Team Y-buss med Nisse Carlsén som skipper spelade hem Junior-NM var Södertälje CK:s Björn Brandberg med i laget som reserv.
   - Jag spelade alla matcher utom finalen, berättar Björn, och vi gick igenom turneringen obesegrade. Det var kul att få spela med grabbarna och dra på sig landslagströjan. Jag spelade 2:a och vice i de flesta av matcherna.
   För resten av laget var detta uppvärmningsturneringen inför JVM och VM.

 


060208 Rullstolscurling

 

Södertälje närmar sig Turin...

 

Paralympics i Turin närmar sig med stormsteg. Den 6 mars sätter sig lag Jungnell från Södertälje CK på planet till Turin. Efter några dagars acklimatisering, och träning på OS-isen, spelar Sverige sin första match mot USA den 12 mars.

 

Noggranna förberedelser

 

Vi är sugna, laddade, och just nu stämmer det mesta på träningarna. Efter våra förutsättningar har vi haft så bra förberedelser vi kan begära, och vi har haft en fantastisk backning av klubben, med allt från träningstider till isfixning m.m. Tack Anders och ni andra. Vi har tränat 2 halvdagar i veckan plus en mängd andra evenemang som träningsmatcher m.m., och vi kommer öka med ytterligare 2 halvdagar de sista 4 veckorna. Skillnaden mot många andra länder som Skottland och Canada, är ju att vi har heltidsjobb medans de flesta konkurrenterna är lediga och kan träna i princip varje dag. Men vi har slagit dom förut, så vi får se….

 

Hård konkurrens

 

Förra årets VM i Skottland med hela 16 lag, fungerade som kval till Paralympics, där nu de 8 bästa lagen deltar. Det finns med andra ord inga dåliga lag med, och i princip kan alla slå alla. Vi har två fjärdeplatser i bagaget, och nu vill vi längre. Men är det möjligt? Vi spelar kanske bättre än någonsin, men det vet vi att många andra lag också kommer att göra, så turneringen blir precis som idrott skall vara, oviss.

 

Landskamper i Södertälje

 

Vårt genrep sker i Södertälje Curlinghall den 18-19 februari. Då kommer VM 2:an och 5:an, Danmark och Norge, tillsammans med lag Örebro, till Södertälje för en nordisk landskampsturnering. Det här blir vår sista chans att finslipa både teknik och taktik, i matchsituation innan det är dags för allvar.

lördag
09.30 Örebro - Sverige, Norge - Danmark
14.00 Danmark - Sverige, Norge - Örebro
söndag
08.30 Danmark - Örebro, Sverige - Norge
12.30 final och match om tredje pris

 


060206 KM figur

 

Peter och Patrik klubbmästare igen

 

Förrförra säsongen vann Patrik Sipinen och Peter Johansson KM 2-manna, och nu tog man tillbaka titeln efter finalseger mot Tomas och Christoffer Carlssson som för andra året i rad bärgade silvret. 
   Slutspelet blev på det hela taget en ganska enkel affär för Patrik och Peter. I semifinalen besegrades Jan Engström och Taras Kentrschynskyj med 7-0, och finalen avgjorde man redan i andra omgången genom att ta en sexa. Slutresultatet skrevs till 8-2 mot far och son Carlsson som i sin semi hade besegrat KM:s yngsta lag Tore Österlund och Sixten Hillborn. I det laget ingick även Gunnar Österlund som faktiskt blev turneringens ende obesegrade spelare - alla matcher han spelade i vanns!
   I gruppspelet kom alltså ungdomarna före gamla rävar som Dennis Lundvall och Guy Johansson, som f ö var de enda som lyckades besegra de blivande mästarna. Från gruppspelet kan också nämnas Engström/Kentrschynskyjs vändning från 0-6 till 7-6 mot Fristedt/Holmberg, samt Ing-Marie Sjögrens (lag Ädelstenarna) teedragning på knappen - gör om det i tävlingssammanhang, grabbar!

 


060108 Oldboys-SM, Junior-SM

 

Dahlberg till kvarten, Skogshöjd missade slutspel

 

I Oldboys-SM som avgjordes i Sundbyberg lyckades lag Dahlberg vinna sin grupp, bl a efter en prydlig seger mot bröderna Roxin, Linköping - Sveriges VM-lag 1987! I kvarten hade man oturen att lottas mot fjolårssegrarna från Leksand, och förlorade en hård drabbning efter att ha släppt en tvåa i första omgången och sedan aldrig riktigt kommit ikapp. Segrade gjorde Härnösand efter finalseger mot Leksand. SCK:s lag Engström kammade noll i gruppspelet.
  I Junior-SM kom lag Hotell Skogshöjd trea i sin grupp och tog sig inte till slutspel. Detta efter förluster mot de två lag som sedan kom att göra upp i finalen. Där tog lag Y-buss från Sundbyberg revansch på Kraupp Karlstad för förlusten i gruppspelet och blir därmed Sveriges representanter i JVM.

 


051211 Harnoesand Classic

 

Skogshöjd vann storturnering

 

2005 Skogshöjd Härnösand ClassicLag Hotell Skogshöjd vann i helgen Curly Tour-tävlingen Harnoesand Classic. De gick obesegrade genom gruppspelet där de bland annat vann mot det starka elitserielaget Y-buss. Som gruppsegare blev de direktkvalificerade till semifinal där de något överaskande fick möte lag Lindström från Lit. Lag Lindström spelade bra och semifinalen blev en jämn historia. Den avgjordes i sjunde omgången när skipper Björn Brandberg i ett tufft läge - Lindström hade två poängstenar inne och favören av sista sten - drog perfekt runt garden in på fyrfoten. Resultatet blev en stulen etta och tvåpoängsledning som sedan förvaltades i seger. I finalen mötte de Team Gränganz från Sveg som också hade gått genom sin grupp obesegrade. Så här berättar Curlingkanalen:

Killarnas möte på bana tre var även det en tight historia den första halvan av matchen. Men med stulna poäng i omgång fem och sex avgjorde matchen till Södertäljes favör.
   - Vårt första fokus var att spöa Y-buss i grundserien, säger Peder Folke i Lag Skogshöjd. När vi väl blivit gruppsegrare kände vi oss fulla av självförtroende. Det var en grymt skön seger.
   Laget spelade på tre spelare i finalen, vilket gör prestationen än mer imponerande.
   - Ja, vi måste spela med lite mer marginaler, säger Björn Brandberg. Vår tvåa Axel, var tvungen att åka hem på grund av sitt arbete. Tur då att vi andra verkligen spelade på topp.
   Inför JSM tror laget på en betydligt tuffare turnering.
   - Det är en helt annan laddning. Segern här betyder ingenting i det läget. Det enda det visar är att vi kan slå samtliga juniorlag och det tar vi med oss! Jag hoppas att vi och Gränganz möts i finalen även där. Det vore fränt, avslutar Brandberg.


I och med segern i tävlingen fick Skogshöjd ihop värdefulla poäng till Curly Tour-rankingen.

 


051211 DM i figurspel

 

Sensationell södertäljeseger

 

Distriktsmästerskapen i figurspel avgjordes i Södertälje, och sensationell segrare blev hemmaspelaren Christoffer Carlsson, till vardags skipper i "sitt" division 3-lag, lag Fors Måleri i internserien.
   Segerpoängen blev 112 poäng. Christoffer följde upp en inledande 49-poängare med att göra 63 poäng, nytt klubbrekord, i andra rundan! Med det höll han sig fyra poäng före tvåan Bertil Larsson, Sundbyberg. Trea kom vår klubbmästare Tomas Fristedt på 101 poäng. Tomas Carlsson placerade sig på sjätte plats med 85 poäng, två bättre än regerande svenske mästaren Mikael Vilenius, Stocksund!

 


051209 DM

 

Tre täljelag i DM - Skogshöjd gick vidare

 

Spelformen i distriktsmästerskapen var trippelknock, vilket innebär att man åker ut efter tre förluster. Skogshöjd förlorade första matchen mot elitserielaget Gerimax Sundbyberg. Sen vann man de nästa två mot Sala och Dahlberg Södertälje för att sedan ta stryk av Lag Mats Nyberg Stocksund som leder Elitserien med 4-6. Det blev en avgörande match om en RM-plats mot lag Ödman Danderyd från div 1. Skogshöjd vann med 8-7 och kom därmed delad 6:a. Det innebär en plats i RM, regionala mästerskapen, som går i Karlstad i mars. Där finns det sex platser till Herr-SM som går i Östersund i slutet av mars.
   Även lag Dahlberg hade en avgörande match för att kvalificera sig till RM, men förlorade mot div 1-laget TP-Filter Sundbyberg efter att ha varit i ledningen länge. Också lag Fristedt deltog i DM och tog en seger.

 


051114 Swedish Cup

 

Skogshöjd nära slutspel i Swedish Cup

 

Våra äldre juniorer i Lag Hotell Skogshöjd tog flyget från Arlanda tidigt på fredagsmorgonen. Målet var Östersund, och en kraftmätning med den verkliga sverigeeliten i curling. Tävlingen heter Swedish Cup och ingår i World Curling Tour. 23 lag i fyra grupper, deltagande lag från Sverige, Norge, Finland, Lettland, Ryssland och Polen.
   Första matchen var mot ett relativt svagt Östersundslag, lätt vinst med 8-2. I andra matchen mötte grabbarna Lag Kraupp från Karlstad, förra årets vinnare av elitseriens grundserie. En tuff match som slutade med förlust, 5-3.

 


051113 Curlstad International

 

Täljelag trea i Karlstad

 

I Curlstad Internationals tävling för yngre juniorer ställde Södertälje CK upp med ett lag, lag Gustafsson. Dom spelade i en grupp som bestod av fyra lag. Laget vann första matchen mot Karlstad Eriksson men förlorade den andra mot norska laget Lillehammer, vann sista mot Jönköpings och gick där med till semifinal där det slutade med förlust mot Silverstenen Holm. Laget hämtade sig och fick i tredje pris-matchen revansch på norrmännen från Lillehammer. Laget bestod av: Viktor Gustafsson, Elina Gustafsson, Tore Österlund, Teodor Söderberg och Sixten Hillborn.
   Bra kämpat och grattis till bronset!

 


051109 Swedish Cup

 

Lag Hotell Skogshöjd deltar i Swedish Cup

 

När Swedish Cup avgörs i Östersund den 11-13 november heter ett av de 24 deltagande lagen Hotell Skogshöjd, Södertälje. Tävlingen ingår i World Curling Tour och den sammanlagda prissumman uppgår till 105.000 kronor, varav knappt hälften går till segrarna. Vid sidan av flertalet svenska elitlag deltar lag från Finland, Norge, Ryssland, Lettland och Polen.
   Södertäljekillarnas deltagande är ett resultat av deras meriterande seger i Oktoberfesten, Danderydhallens invigningstävling. "Vi är mycket inspirerade att få spela en så stor tävling", berättar skipper Björn Brandberg. "Vi har tränat på bra och det känns som att formen börjar komma. Jag tycker själv att vi har bra chanser att nå slutspel. Gör vi det så är vi mer än nöjda."
   De som reser till Östersund är, förutom Björn: Axel Österlund, Martin Persson, Olof Esbjörnsson, Henrik Ekblad och Peder Folke (vars medverkan dock är osäker pga ett brutet finger). Även coach Maria Forsberg är naturligtvis på plats.

 

Tävlingen direktsänds

 

Under hela tävlingen direktsänder Curlingkanalen från en av banorna. Spana in de sändningarna, och håll tummarna för lag Hotell Skogshöjd! Om Curlingkanalen inte flyttar sina kameror visar man Södertäljekillarnas sena kvällsmatch på fredag (21.30). Förmodligen är den hemsidan också den bästa för att hålla sig informerad om resultaten i tävlingen.

 


051005 Oktoberfesten

 

Lag Hotell Skogshöjd besegrade OS-damlaget

 

2005 Skogshöjd Oktoberfesten

 

Lag Hotell Skogshöjd segrade sensationellt i Danderydshallens invigningsturnering Oktoberfesten. Det unga södertäljelaget gick obesegrat genom gruppspelet med vinster bl a mot Anette Norberg (OS-damlaget) och div 1-laget Pölder. I åttondelen vann de mot Djursholm Lag Ödman, i kvarten mot div 1-laget Julius och i semin mot elitserielaget Eriksson från Sundbyberg. I finalen mötte grabbarna Lag Skellefte Kraft och vann med 4-2.
   Det var naturligtvis en oväntad vinst för många även om hemvändande Björn Brandberg kände att laget var på topp efter några veckors tränande i Danderydshallen för att tidigarelägga säsongsstarten. Laget består av Björn Brandberg, Axel Österlund, Martin Persson, Olof Esbjörnsson, Peder Folke, och Henrik Ekblad. Det goda resultatet gav dem även ett s.k. "wildcard" till Sveriges enda World Curling Tour-turnering som spelas i Östersund den 11-13 November. Vi har säkert mer att vänta oss av dessa ambitiösa ynglingar som har spelprogrammet fulladdat med tuffa turneringar.
   Även lag Dahlberg gick vidare från gruppspelet till B-slutspelet, där man slutade femma.

 


050920 Säsongsstart

 

Nu ligger isen

 

Välkomna till en ny säsong med Södertälje Curlingklubb. Det mesta kommer att vara sig likt, men en del nyheter finns att presentera.
   Kafeterian har som genom ett under fått större golvyta - du får själv gå och titta hur det har gått till. En del efterarbete och finputsning återstår.
   Inne i hallen har det också hänt saker. Läckan i kylsystemet har reparerats och grusbädden har byggts på längs södra långsidan. Nya värmefläktar har monterats och inom kort kommer elledningarna till dem att vara dragna. Likadant är det med den nya avfuktaren som redan sitter uppe på väggen och väntar på att installeras.
    Spelsugen? Förmodligen går det att börja lira under vecka 39. Ta kontakt med Anders på kansliet och kolla. Höstserien drar preliminärt igång den 11 oktober, men det kan också bli tidigare. Ni har väl inte missat att anmäla er?

 

Mer info om turneringen och invigningen kan du få på Djursholms Curlingklubbs sidor om evenemanget.

 

Två elitserielag besegrades

 

Sista matchen på fredagen blev en rysare. Matchen sändes live på Curlingkanalen och bland tittarna fanns bl.a. Björn Brandbergs curlingvänner från USA. Motståndet var Sundbybergs Lag Gerimax, ett relativt ungt elitserielag där alla har spelat JVM som juniorer. Efter en släppt en etta i andra omgången kunde Södertäljegrabbarna med hjälp av sista sten i tredje ta en trea. Sundbybergslaget tvingades att nolla i tredje men lyckades ta en tvåa i fjärde. Efter 5 omg var det alltså lika 3-3. Täljekillarna bjöd sedan på mycket bra curling och tog en tvåa i sjätte. "Efter det var det bara", säger lagets Skip Björn Brandberg, "att börja spela defense och ta hem matchen." Taktiken lyckades och det blev vinst med 6-4.

 

2005 Skogshöjd Swedish Cup

 

Lördagen skulle bjuda på blandade känslor för våra juniorer. Lagets morgonmatch var mot Leksands Team ALFAB. Matchen stod länge och vägde men efter en trea i sjätte följt av en stulen trea i sjunde så var den över. Sista matchen i gruppspelet skulle spelas mot elitserielaget Norrköping Lag Eriksson. Det bjöds på tuff offensiv curling från båda lagen men det var Södertälje som spelade bäst. Norrköping höll sig dock kvar i matchen och började saktiligen att spela upp sig, tog en tvåa i sjätte följt av en stulen etta i sjunde. Inför sista omgången låg Södertälje under med 5-4. Grabbarna hade dock sista sten och spelade hem en tvåa i sista och vann med 6-5.

 

Föll på regeländring

 

Efter gruppspelet stod det klart att det var tre lag som stod på samma poäng. Södertälje killarna som hade dragit 16 på tee-dragning rankades då som etta i gruppen. 2002 hade Peter "Peja" Lindholms lag suttit i precis samma situation som Södertälje och den gången hade tee-dragningen gett direkt avancemang till kvartsfinal och slutspel. Så är de internationella reglerna, vilka tillämpas i Swedish Cup. Men till i år hade arrangörerna beslutat att i just dessa fall tillämpa svenska regler och därmed stod det klart att särspel skulle spelas sent på lördagskvällen. Södertälje som hittils hade bjudit publiken på kanoncurling kom inte riktigt in i sitt spel och förlorade sina båda särspelsmatcher och laget var därmed ute ur tävlingen.
   Det var säkert ett gäng ledsna killar som på söndagen tog tåget hem igen men ser man på vilka reultat och vilket spel de visade upp i helgen så borde de vara mer än nöjda. Vi i Södertälje ska vara stolta över grabbarna för de gjorde verkligen en stor turnering. Björn hälsar att de naturligtvis är besvikna men att detta bevisar att deras satsning går åt rätt håll.

 


050920 Säsongsstart

 

 

Nu ligger isen

 

Välkomna till en ny säsong med Södertälje Curlingklubb. Det mesta kommer att vara sig likt, men en del nyheter finns att presentera.
   Kafeterian har som genom ett under fått större golvyta - du får själv gå och titta hur det har gått till. En del efterarbete och finputsning återstår.
   Inne i hallen har det också hänt saker. Läckan i kylsystemet har reparerats och grusbädden har byggts på längs södra långsidan. Nya värmefläktar har monterats och inom kort kommer elledningarna till dem att vara dragna. Likadant är det med den nya avfuktaren som redan sitter uppe på väggen och väntar på att installeras.
    Spelsugen? Förmodligen går det att börja lira under vecka 39. Ta kontakt med Anders på kansliet och kolla. Höstserien drar preliminärt igång den 11 oktober, men det kan också bli tidigare. Ni har väl inte missat att anmäla er?

 

 

 

 

Divisionsspelet 2005 - 2006

060327 divisionsspelet 2005-2006

Bra säsong för Södertälje CK

Vi kan nu summera årets säsong vad gäller seriespel, och konstaterar då att södertäljelagen är på väg uppåt! Sammanlagt gick fyra av våra lag upp en serie, medan två åkte ur.
   Mest uppåt: Lag Dahlberg, som nästa säsong spelar i ettan. I tvåan får lag Botvid sällskap av uppflyttade lag Hotell Skogshöjd och lag TFS. I division tre återfinner vi från tvåan nedflyttade lag Tomas Andersson jämte uppflyttade lag Bradford. Där spelar också lag Christoffer Carlsson.


060327 div 3

Två till täljelag till tvåan

När distriktets två division 3-serier färdigspelades lyckades både lag Hotell Skogshöjd och lag TFS ta sig upp i division 2.
   Lag TFS säkrade sin promovering med två stabila segrar på lördagen. Söndagsmatchen blev visserligen en liten "plump i protokollet" som skipper Tomas Fristedt uttryckte det, en förlust som innebar att man gick miste om seriesegern som nu bärgades av SJ:s Sören Axelsson. Men södertäljegänget var helnöjda ändå, målet var ju att ta sig upp i division 2. Nykomlingarna lag Glidarna i samma serie halkade tyvärr tillbaka ned i division 4.
   Skogshöjdarna hade ju satt som mål att gå obesegrade genom hela serien, men var nog inte gråtfärdiga över förlusten mot Jerbic, Amatörföreningen. Seriesegern var ju solklar redan tidigare.
   Bästa södertäljelag i helgen var väl Christoffer Carlsson. Deras fem poäng räckte dock som väntat bara till tredje plats i tabellen.


060226 div 4

Bradford upp i trean

Inför det sista sammandraget i division 4 hade flera södertäljelag chansen att klättra upp en division, men bara lag Bradford lyckades. Unga lag Österlund låg annars bäst till av våra lag inför helgen, men en inledande förlust mot Uhlander Amatörföreningen gjorde att Bradford smet förbi i tabellen. Det greppet släppte man sedan inte, tre segrar och andraplatsen var ett faktum. Grattis! Österlund trea, Byström femma.
   I den andra fyran var lag Johansson obesegrade, men den sviten bröts med råge på lördagen. Två förluster var en för mycket och Johansson kom trea efter två segrar på söndagen. Lag Ohlsson slutade på sjätte plats.


060219 div 2

Dahlberg äntligen seriesegrare!

2006 Dahlberg Div 2

Efter att under en rad säsonger ha nått topplaceringar i division 2 lyckades det äntligen för lag Dahlberg att ta klivet upp i ettan.
   Laget behövde bara en seger i det sista sammandraget för att bärga seriesegern och ordna uppflyttning. I lördagens första match mot Vilenius Stocksund gick man på pumpen efter att ha varit i ledning i halvtid. Men på eftermiddagen betvingades Zackrisson Stocksund ganska lätt och saken var biff.
   Nu ser laget fram emot nästa säsong med försiktig optimism och Tomas Carlsson sa något om Elitserien. Hur som helst var det en synnerligen välförtjänt seger, med endast fem tappade poäng på femton matcher. Division två är ett riktigt nålsöga, endast ett av sexton lag tar sig upp. Nästa år kan det bära av till så exotiska platser som Karlstad, Lindesberg och Malung.  2006 Botvid Dahlberg Div 2
   Dahlberg och Carlsoon kompletterades av Sverker Schääf och nyförvärvet Kenth Åberg. Grattis, grabbar!
   I stort sett lika nöjda med helgens resultat var som synes lag Botvid. Tio poäng efter Dahlberg placerade man sig på åttonde plats - ändå var man bara två poäng från att åka ur serien! Efter en seger och en förlust på lördagen var Botvid tvungna att med Taras Kentrschynskyj som skipper ta poäng i sista matchen mot Vilenius, vilket såg mörkt ut efter tre inledande stulna ettor. Två fyror i fjärde och sjätte omgången vände dock på steken. Det hade ju varit snopet att åka ur serien med tretton poäng på femton matcher - ett öde som nu drabbade Åkerblom, Djursholm.
   Åkte ur gjorde även lag Tomas Andersson. Tre nya förluster blev helgens facit.


060124 div 3

På väg mot tvåan?

Det finns två division 3-serier i distriktet, och just nu toppas båda tabellerna av lag från Södertälje CK, lag Hotell Skogshöjd och lag TFS.
   Mest överlägset av alla lag i seriesystemet torde lag Hotell Skogshöjd vara. Inte många matcher går till sista omgången, och helgens sammandrag i Södertälje var inget undantag. Fyra lätta segrar för laget upp i solklar serieledning. Även lag Christoffer Carlsson gjorde bra ifrån sig. En förlust i första matchen gör det dock tveksamt om man kan vara med och slåss om den andra uppflyttningsplatsen.
   Lag TFS har hamnat i en jämnare serie. Efter en prickfri insats i Sundbyberg, som bl a inkluderade en seger mot tidigare serieledande SJ CK, har man nu gått upp i topp på den serien. "Jättekul", tycker skipper Tomas Fristedt, "nu satsar vi mot tvåan!" Fullt lika kul har inte grabbarna i lag Glidarna i samma serie, poänglösa än så länge.
   En lustig iakttagelse i sammanhanget är att det för tillfället finns södertäljelag i ledning - om än delad, i


060117 div 2

Äntligen dags för Dahlberg?

Lag Dahlberg har varit ett stabilt topplag i division 2 i många år, och nu ser det ut som om man långt om länge ska få ta steget upp.
   I det tredje sammandraget lyckades man vinna samtliga fyra matcher, alla mot bra lag från Silverstenen, Sala. Två av matcherna var jämna och avgjordes först i sista omgången, i de övriga två hade man läget under kontroll.
   "Vårt spel var kanske inte helt på topp", berättar Claes, "vi spelade betydligt bättre vid Oldboys-SM. Där gjorde vi nog några av våra bästa matcher någonsin." Men det räckte som sagt, och nu har laget fem poängs försprång och behöver "bara" vinna en match till för att säkra serieseger och en plats i division 1.
    Sämre gick det för övriga södertäljelag. Tomas Andersson tog en tvåpoängare, vilket i och för sig kan visa sig nog så viktigt i kampen om att undvika nedflyttning. Även Botvid fick nöja sig med en seger, i och för sig mot topplaget Hedlund, Silverstenen. Med elva poäng på tolv matcher ligger laget ändå stabilt förankrat i mitten av serien.


060117 div 4

Tre täljelag i toppform

I div 4B kunde Lag Byström inte följa upp det fina spelet från första omgången,utan gjorde en ganska medioker insats, en oavgjord och två förluster. Man utlovar nya tag till sista omgången i Danderyd.
   Däremot gjorde Bradford och Österlund mycket bra ifrån sig under helgen. Tre segrar var förde båda lagen mot toppen av tabellen. Det kommer att bli en spännande avslutning i Danderyd 18-19 februari i kampen om serieseger med lag Kihlström från Sundbyberg.

I division 4A Var det lag Guy Johansson som hade toppat formen. Tre segrar blev utdelningen och det ännu obesegrade täljelaget är naturligtvis med och slåss om seriesegern i sista sammandraget. För lag Ohlsson i samma serie gick det trögare, två förluster och en seger.


051216 div 4

Tre täljelag obesegrade

I division fyra deltar sammanlagt fem lag från Södertälje CK. I distriktet finns två div 4-serier, så här skriver Mälardalens CF:s hemsida om det första sammandraget:

Helgen 10/12 och 11/12 spelades första sammandragningen i division 4 i Sundbybergs curlinghall. I 4A ligger lag DCK/OP Eriksson i topp med två vunna matcher. Men de är jagade av NyCK/Tornberg, SuCK/Parenteserna och SöCK/Ohlson som alla har en vunnen och en oavgjord match. I 4B leder SuCK/Kihlström och SöCK/Byström med två vunna matcher.

Så här berättar lag Byström om sin helg: "Vi spelade två matcher i Sumpan div 4, mötte lag Bradford och lag Tore Österlund från Södertälje. Första matchen mot Bradford vann vi ganska lätt med stora siffror. Matchen mot lag Österlund var mycket jämn hela vägen och avgjordes i sista omgången till lag Byströms fördel. Skippern Tommy var mer än nöjd med sitt lag, med tanke på att laget bestod av två debutanter." Lag Bradford tog en poäng och lag Österlund två.

Lag Ohlsson skrapade alltså ihop tre poäng i den andra fyran, medan lag Guy Johansson spelade två oavgjorda matcher.


051201 div 3

Lag Hotell Skogshöjd direkt till topps

Division tre har dragit igång och lag Hotell Skogshöjd har som målsättning inte bara att vinna serien utan att gå obesegrade igenom den. Och än så länge är man kvar på det spåret: de första fyra matcherna vanns relativt enkelt
   I samma division tre-serie spelar lag Christoffer Carlsson som också de har tänkt sig att kunna blanda sig i toppstriden (två lag från varje serie går upp). Två segrar och två förluster - den ena mot skogshöjdarna - blev helgens facit.
   I den andra trean återfinns lag Glidarna, vars målsättning är att hänga kvar i serien. Det började tyvärr i moll, med fyra raka förluster.
   Högre ambitioner måste Team TFS ha. Med flera av klubbens bästa spelare i truppen är målsättningen definitivt att ta sig upp i tvåan. Nu åkte man på en förlust, mot Anders Westerberg Sundbyberg. Leder serien gör ett lag från SJ CK, Sören Axelsson, som täljegrabbarna - två poäng efter - ställs mot i nästa sammandrag i januari.


051123 div 2

Lag Dahlberg kvar i serieledning

Säsongens andra division 2-sammandrag innebar för serieledande lag Dahlbergs del tre segrar och en förlust. Med tanke på att laget, enligt Claes Dahlberg, "inte var helt på topp" får det anses vara en godkänd poängskörd. Att plumpen i protokollet kom mot lag Stig Johnsson, Djursholm, var ingen överraskning; det är ett lag som Dahlberg länge haft svårt mot. Övriga matcher gav relativt enkla segrar.
    De sex poängen innebär att södertäljegänget med tretton poäng behåller sin serieledning, följt av inte mindre än tre lag från Silverstenen. I nästa sammandrag (i januari) möter man samtliga dessa lag - är det då serien avgörs?
    Lag Tomas Andersson hade en tung och poänglös helg. Trots detta har man två lag efter sig i tabellen - än är hoppet att överleva debutsäsongen i tvåan i högsta grad levande.
   Den mest dramatiska helgen av alla lag hade kanske lag Botvid, som i år verkar ha specialiserat sig på att stjäla i sista omgången. I lördagens första match hämtade man in ett fyrapoängsunderäge till oavgjort efter att ha stulit en tvåa i sista. Detta sedan skipper Jonas Nordin med sin sista sten smekt in en dragning som Djursholms Björn Åkerblom inte kunde följa. På söndagsmorgonen vände laget med Janne Engström som skipper ett fempoängsunderläge till enpoängsseger mot Danielsson, Stocksund, efter att åter stulit en tvåa i sista. Och mot Lehander, Stocksund, var det Gunnar Lindqvists tur att skippa laget till en enpoängsseger genom att... just det: stjäla i sista. Botvid har nio poäng och placerar sig "som vanligt" mitt i tabellen.


051030 div 2

Lag Dahlberg i topp

Danderydshallens åtta nya banor bjöd på närmast perfekta förhållanden i säsongens första division 2-sammandrag.
    Lag Dahlberg har till i år förstärkt med Kent Åberg, till vardags i Q-Corner, och i och med att Claes Dahlberg inte kunde vara med i helgen kastades Kent direkt in i hetluften och fick spela fyra. Resultatet blev sju poäng av åtta, endast lag Gert Ohlsson Sundbyberg lyckades knipa en pinne. Lag Dahlberg har under 2000-talet sviten femma - trea - fyra -femma - tvåa i division 2. Är det dags att ta klivet upp nu, grabbar? Andraplatsen i serien delas av två silverstenenlag, Hedlund och Nordlund.
   Division 2-debuterande lag Tomas Andersson är säkert nöjda med de fyra poäng som bärgades. Bäst smakade väl segern över klubbkompisarna i lag Botvid, men den där trean i sista omgången till enpoängsseger över lag Steijer från Haga Marieberg var naturligtvis en fin avslutning på sammandraget också.
   Ett heltaggat lag Botvid tog, efter den inledande förlusten mot lag Andersson, en prydlig skalp i form av fjolårsfemmorna lag Zackrisson efter att ha stulit i sista omgången. Detta följdes upp av ytterligare en tvåpoängare mot Steijer och förlust i en kul och "stenrik" match mot Dahlberg.

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:39 Skribent: Jan Engström

Postadress:
Södertälje CK - Curling
Box 316
15124 Södertälje

Besöksadress:
Erik Dahlbergs väg 17
15124 Södertälje

Kontakt:
Tel: +46707968644
E-post: sodertalje.curling@g...