Hoppa till sidans innehåll

Notiser 2006-2007


Notiser från divisionsspelet återfinns efter övriga notiser.  

 

070326 KM lag  

Lag Dahlberg klubbmästare igen 

För femte gången på sju år blev det lag Dahlberg som tog hem klubbmästerskapet. Detta efter en hård "final" (egentligen omspel, lagen gick inte att skilja åt under den ordinarie KM-helgen) mot lag TFS. Ställningen var lika efter sex omgångar, men sedan blev det alltså de regerande mästarna som drog det längsta strået.


070312 Veteran-SM  

Södertäljelag till kvarten i Veteran-SM

SM för Veteraner avgjordes i år i Sundsvall, och Södertälje CK representerades av ett lag bestående av Tommy Byström, Lasse Sjödin, Dennis Lundwall och Bengt Nilsén. I gruppspelet lyckades man komma tvåa i gruppen med två segrar, förlust endast mot hemmaklubben Skvaderns lag Mårtensson. Detta innebar avancemang till kvartsfinal, där Linköping blev för svåra. Bra jobbat ändå, grabbar.


070305 KM lag

Inget lag vann KM!

När KM avgjordes i helgen inträffade det märkliga att tre lag besegrade varandra och ingen mästare kunde koras! Division 1-laget och mångfaldiga mästarna Dahlberg förlorade nämligen mot division 2-laget TFS, som i sin tur fick stryk av division 3-laget Fors. Alla dessa lag besegrade division 4-laget Ohlsson.
   I detta läge sa tävlingsreglerna att teedragningen skulle vara avgörande. Där var Fors sämst, medan Dahlberg och TFS drog lika. Summan av kardemumman blir att en särspelsmatch kommer att spelas mellan TFS och Dahlberg på ännu inte fastslaget datum.


070228 KM figur

Christoffer klubbmästare

Inför sista omgången av KM i figur hade Axel Österlund ett visst grepp om KM-titeln i figur, i kraft av sin utmärkta 56:a senast. Men nu fick Axel nöja sig med 27 poäng, vilket gav Christoffer Carlsson chansen att smita förbi. Det var Cristoffers första KM-titel i figur, trots att han blev distriktsmästare i fjol.

 

Christoffer Carlsson 93 ( 37+) 50+43
Tomas Fristedt 89 (41+)47+42
Axel Österlund 83 56+27
Tomas Carlsson 79 40+39
(+30)
Patrik Sipinen 79 35+44
Jonas Nordin 75 33+42
Tobbe Larsson 68 (27+)33+35
Gunnar Lindqvist 53 31+22
Tore Österlund 52 52
Mats Thillén 39 39
Peter Bradford 32 32
Håkan Sjödin 27 27
Gunnar Österund 24 24


070121 Oldboys-SM

Dahlberg ut i kvarten i Oldboys-SM

Efter att ha vunnit sin grupp i Oldboys-SM åkte lag Dahlberg ut i kvartsfinal mot blivande mästarna, bröderna Roxin från Linköping. 
   Mästerskapen började utmärkt, med fyra raka segrar.
   - Vi var det enda laget som gick obesegrat genom grundspelet, berättar viceskipper Tomas Carlsson. Och tre av våra matcher direktsändes på Curlingkanalen - det är kul!
   Och ännu kuligare kunde det väl ha blivit om man inte råkat ut för Roxinarna redan i kvarten. Matchen var jämn fram till femte omgången när linköpingslaget vid ställningen 3-2 stal en tvåa efter en för kort sista dragning av Claes Dahlberg. I sjunde kunde matchen plötsligt blivit jämn igen, men en något insatt take av Göran Roxin i sista sten fick en tursamt tunn träff och slog ut två täljestenar.
   I finalen besegrade Roxin Nordlund från Silverstenen, ett lag som Dahlberg besegrat i grundspelet. Detta efter en sopmiss på Nordlunds sista sten - åtminstone om vi får tro kommentatorerna på Curlingkanalen.


070107 Junior-SM

Inga södertäljelag i slutspel i Junior-SM
Y-Buss från Sundbyberg svenska mästare

Södertäljelaget Team Albaeco fick en bra start på Junior-SM i Södertälje, med seger över Sveg med 7-5. En 3-0-ledning blev till 3-3 efter att Sveg stulit en tvåa i tredje. Men Björn Brandbergs lag svarade med en tvåa och höll sedan undan. I den andra matchen var det lugnare: Silverstenen gav upp redan efter fem omgångar vid underläge 1-8.
   För lag Gustavsson gick det tyngre, förlust mot Örnsköldsvik och sedan Göteborg. Det var på sätt och vis enligt ritningarna: laget är med för att se och lära är det sagt. Men i stridens hetta och i jämna matcher glöms sådana ord bort. Matchen mot Göteborg ledde man ju med 4-0, och hade flera bra lägen långt in i matchen. "De spelade över förväntan", berättar coach Maria Forsberg. "Det saknas en del erfarenhet, och vi får inte glömma att de andra lagen är flera år äldre.
   Även SM:s andra dag började bra för Team Albaeco. Seger mot Norrköping utan att glänsa. Samtidigt fick favoriterna Y-Buss från Sundbyberg stryk av Karlstad, vilket spetsade till toppstriden i gruppen.

   Södertäljekillarna kunde säkra en plats i slutspelet genom seger mot Karlstad på eftermiddagen. I första omgången höll man tvåtempo fram till skipper Björn Brandbergs sista sten. En alltför tung dragning kostade en poäng, något som kom att visa sig betydelsefullt i en poängsnål match där Karlstad tog en tvåa i sjunde. Åttonde omgången såg fullt med stenar framför en Karlstads-skotte, och avslutades med att Björn knappt missade en svår snedskjuts. Förlusten innebar att Team Albaeco var tvungna att vinna mot Y-Buss på fredagsmorgonen.

Lag Gustavsson kasserade in ytterligare två förluster. 
   Team Albaecos match mot Y-Buss började illa och fortsatte värre, med tvåor åt Sumpan och ettor åt Södertälje. Vid underläge 2-5 efter sex omgångar svarade dock hemmalaget för en strong upphämtning: en tvåa och en stulen etta tog matchen till skiljeomgång. Där fick Y-Buss ännu en gång betalt för sitt erkänt tunga take-spel. Mitt i omgången låg två stenar i boet och en gard snett framför, men en enda sundbybergsprojektil rensade banan från alla stenar, och sedan avgjorde sista sten matchen. Albaecos Junior-SM var över.

   Våra yngre juniorer i lag Gustavsson kom sist i sin grupp, men svarade ändå för en bra turnering. De har många Junior-SM framför sig! 
Svenska mästare blev Y-Buss, som besegrade Lit i finalen och återigen får representera Sverige på Junior-VM.


061228 Brev från ordföranden

 

Lycka till på vårsäsongen!

Säsongen har nått halvtid och vi kan se tillbaka på en bra höst.
   Uthyrning till företag och skolor slår nya rekord vilket bl. a. gör att klubbens ekonomi är mycket stabil. Förutsättningarna för att göra bra is har förbättrats vilket också märks. Ismakarna lägger ner mycket tid och slit under dygnets alla timmar.
   Ett bra bevis på att vi lyckats är de arrangemang vi fått. Under hösten Div I och nu, 3-6 januari 2007, Junior-SM Pojkar. Tävlingarna är dessutom kval till Junior-VM i USA under våren vilket gör det hela extra spännande. Vi har två lag med där våra äldre juniorer, lag Björn Brandberg, bör vara med i seger-diskussionerna. Kom och stötta våra killar. Programmet finns här på hemsidan.
   Under januari månad kommer en fortsättning på den populära utbildning vi startade under förra säsongen. En pebblings- och enklare ismakarkurs anordnas den 15 januari, och den 22 och 29 januari får vi en ny dust teknik, taktik, skippning m. m. Håll utkik efter anmälningslistor i hallen.
   Höstserien övergår snart till Vårserien och vi kommer att få se ytterligare några nya lag. Många nya lag klättrar snabbt uppåt i seriesystemet efter bara någon säsong. Träning ger färdighet.
   Problemet med långsamt spel och flera skippers i lagen har blivit mycket mindre. Jag vill dock ge en liten känga till de som spelat flera säsonger utan egen utrustning. Glidsulor och kvastar som finns i hallen är i första hand till för uthyrningsverksamheten samt för de verkliga nybörjarna. Prata med Anders på kansliet. Han ger bra tips till rimliga priser.
   Till slut vill jag tacka våra sponsorer som troget stöttar oss. Se vilka de är här på hemsidan och gynna dem gärna.

Gott Nytt Curling-År!

Claes Dahlberg
Ordförande


061223 Höstserien

Dahlberg vann grupp A

Höstserien är färdigspelad och lag Dahlberg vann en spännande final i grupp A med 8-7. Det såg rätt lugnt ut med 7-3-ledning efter sex omgångar, men TFS tog en tvåa och stal en tvåa. I skiljeomgången tog dock Claes och hans mannar poängen i kraft av sista sten.
   Q-Corner infriade favoritskapet i B-gruppen och finalslog Ölander med 9-7. Engström följer med upp i A-gruppen efter seger över Sopranos. C-gruppen vanns av Ädelstenarna, som får sällskap i B-gruppen av Mattsson och Mörkö Tigers.
   Vårserien drar igång veckan efter trettonhelgen, spelordningen läggs ut veckan före.


061212 Figur-DM

Fristedt femma på Figur-DM

Figur-DM vanns av Bertil Larsson, Sundbyberg, på 115 poäng över två serier, en poäng bättre än Fredrik Julius, Sundbyberg. Södertäljes Tomas Fristedt slutade femma på 92 poäng.


061130 KM 2-manna2006 Österlund Gustavsson KM Tvåmanna

 

Juniorer på senior-tronen

KM 2-manna vanns av 15-åringarna Viktor Gustavsson och Tore Österlund. Hur det gick till? -Vi var bäst, helt enkelt, menar Tore. Vi spelade bra hela tiden, faktiskt.
  Tvåa kom Tobbe Larsson och Tomas Johansson, som förlorade mot mästarna med 4-6.

 


 

061119 höstserien grupp C

 

En åtta!

 

Den 24 oktober inträffade det i curlingen så ovanliga som att ett lag tog en åtta. Det kan i sportvärlden jämföras med hole-in-one i golf eller att någon slår två 300-serier i rad i bowling.
   Den historiska matchen gick mellan lag Cur-Lingsten och Stenkrossarna. Det var i den sjätte omgången då Stenkrossarna ledde med 5-3 som damerna i Cur-Lingsten tog sin åtta genom en perfekt utslagning genom en port och vände matchen.
   Enligt "de äldste" i klubben var det bara den tredje åttan i klubbens historia, detta på tusentals matcher... I det lyckliga laget spelade Marie Halldorf, Åsa Hedh, Eva larsson och Eva Smith.

 


 

061108 Norrköpingstävlingen

 

Storspel av Dahlberg

 

I den stora curlingtävlingen i Norrköping 3-5/11 (som för övrigt går under namnet Norrköpingstävlingen...) kom 20 lag till start varav två elitserielag och flera andra av god kvalité.
   Södertäljes lag Dahlberg lyckades vinna sin grupp efter fyra raka segrar. I kvartsfinal vann man sedan mot Norrköping (Eriksson) efter skiljeomgång. (Anders Eriksson skippade eget lag i Elitserien förra säsongen.) I semifinal förlorade man mot ett annat Norrköpingslag (Öhman), också efter skiljeomgång. Laget vann sedan finalen.
   I match om tredje pris slog Dahlberg Stocksund (Mats Nyberg), 4-3, som spelar i Elitserien och kom topp fyra-fem så sent som i fjol. Det andra elitserielaget Stocksund (Anders Kraupp) åkte ut redan i kvarten.
   Det här var naturligtvis en utmärkt uppladdning inför kommande seriespel för södertäljegänget. I laget spelade förutom Claes Dahlberg Tomas Carlsson, Sverker Schäf och Kent Åberg.
   Norrköping har en fantastiskt fin hall som bara är ett par år gammal. Mycket tack vare Fredrik Lundberg, en av topparna i svenskt näringsliv, som är gammal Norrköpingsbo. Fredrik var för övrigt med och spelade och deltog även vid lördagskvällens kamratfest, berättar Claes.

 


 

061015 Hallen

 

I år blir isen bättre

 

Vi kom på is lite senare i år än andra år. I gengäld kan vi ha stora förhoppningar om kanonis i år, eftersom hallansvariga nu för första gången själva kommer att kunna reglera kylan på isen. En shuntgrupp installerades, därav den uppskjutna säsongspremiären.

 


 

061015 Höstserien

 

Höstserien har startat

 

Vi har 28 lag i seriespel, ett fler än i fjol. Årets serie bjuder på en del ändringar jämfört med tidigare år och den mest genomgripande är väl att matcherna startar en kvart tidigare. Matchstart kl 18.00 resp 20.15, alltså. 
   Regeln om poängavdrag vid spel på tre får ett tillägg som säger att fjärde spelare får vara högst en kvart försenad för att poängavdraget skall undvikas.

 

Landslag i B-serien!

 

En annan stor nyhet är att svenska landslaget i rullstolscurling hoppar med i vårt interna seriespel. Jalle Jungnells lag heter i det här sammanhanget Rolling Stones, och vi hälsar dem hjärtligt välkomna direkt in i B-serien. Några speciella regler kommer att gälla i rullstolslirarnas matcher: de spelas endast i sex omgångar, och motståndarna äger inte rätt att sopa på Stones stenar bakom tee.

 

Späckat spelprogram

 

Lägg märke till att spelschemat är extremt fullt, vilket gör det näst intill omöjligt att flytta matcher. Spela matcherna i tid, eller se i värsta fall till att byta matchdag med annat lag.
   Läs gärna igenom alla regler inför säsongsstarten.

 


 

Divisionsspelet

 

070312 div 2

TFS hängde kvar, Botvid ramlade ur

 

Med tre segrar i sista sammandraget räddade lag TFS sitt division 2-kontrakt med marginal. Man slutade nu sjua i serien, starkt gjort av nykomlingarna!
   Sämre gick det för lag Botvid. Ytterligare tre förluster i helgen var spiken i kistan. "Det var egentligen förra sammandraget som var katastrofalt", kommenterar lagledare Jan Engström. "Den här helgen mötte vi tre topplag." Efter tre säsonger i tvåan får Botvid nu hämta nya krafter i division 3.
   Inte heller Södertälje CK:s näst bästa lag (lag Dahlberg spelar ju i ettan) Team Albaeco är helt nöjda med sin säsong. Grabbarna hade ju räknat med att kunna vinna serien och gå upp, men fick nu nöja sig med en fjärdeplats.
   Ledsnast av alla i helgen var dock Silverstenens lag Nordlund, vars medlemmar efter sista matchen sågs sitta med tomma blickar och undra hur de kunde låta seriesegern slippa dem ur händerna. Allt som behövdes var ju att besegra jumbolaget Ohlsson, Sundbyberg. Men det gick alltså inte vägen, och lag Olby, Djursholm smet förbi och gick upp i ettan.070228 div 1

Dahlberg kvar i ettan

Lag Dahlberg förlorade alla tre matcherna i det sista sammandraget i division ett, men lyckades ändå med målsättningen att hålla sig kvar i serien.
   "I det stora hela är vi nöjda med seriespelet sett över hela säsongen". berättar Claes Dahlberg.
   Södertäljelaget hade lite svårt att komma överens med isarna i Gävle. Första matchen mot Malung leddes med en poäng före sista omgången då Claes sista dragning mot tre motståndarstenar skar och ändrade riktning. Förlust 5-7. Andra matchen mot de lovande juniorerna från Karlstad (Oskar Eriksson) var också tämligen jämn men Dahlberg drog åter det kortaste strået, 6-8. Sista matchen mot CK Granit, Gävle är inte mycket att orda om. Man kom aldrig riktigt in i matchen.
   "Men som sagt", kommenterar Claes, "vi höll tre lag bakom oss, Ena, Leksand och Sundbyberg (Anderstam), vilket innebär att vi även nästa säsong spelar division ett."
   Vann serien gjorde Sundbyberg TP Filter som därmed går till Elitserien.

 


070116 div 1

Dahlberg klarar sig bra i ettan

I det andra sammandraget i division 1 visade lag Dahlberg att de fina resultaten i de fyra första matcherna inte var en tillfällighet. Två segrar även nu blev facit, mot Leksand och Ena.
   "Men det kunde gått ännu bättre", berättar skipper Claes Dahlberg. "I den sista matchen hade vi serieledarna Östlund från Karlstad på fallrepet, men de hade tur - om man nu kan tala om tur i curling."
   Södertäljelaget hade en väl skyddad skotte en bra bit in i sista omgången. Karlstad skulle slå fronten men stenen träffade alldeles för tunt, studsade vidare och stötte in en egen sten som bytte plats med Dahlbergs skotte. "Så sådana saker händer inte bara hemma i klubbserien", konstaterar Claes lakoniskt. Förlust 6-7, och lag Dahlberg har åtta poäng på åtta matcher, tre återstår.

Lag Dahlberg på Curlingkanalen

Närmast väntar Oldboys-SM för laget. Där ersätts "junioren" Kenth Åberg med Hans Fors, men i övrigt är laget intakt, med Sverker Schäf och Tomas Carlsson bredvid Claes. Denna turnering direktsänds på Curlingkanalen, som visar inte mindre än två av Dahlbergs matcher, den första på torsdag. Missa inte!


070116 div 2

Dålig täljehelg i tvåan

I avsaknad av Peder Folke hade Team Albaeco ingen chans att haka på topplagen i division två. I det tredje sammandraget tappade man fyra poäng, och är nu långt efter serieledande Nordlund, Silverstenen, som besegrade lag Olby, Djursholm, i en tidig seriefinal.
   Lag Botvid vill nog snarast glömma helgens spel. Endast i matchen mot klubbkompisarna i TFS var man överhuvudtaget i närheten av att ta poäng - noll poäng på fyra matcher är ett katastrofalt resultat för det tidigare stabila division 2-laget! Och TFS, slutligen, togutöver segern mot Botvid en poäng till.
   På tio respektive nio poäng har Botvid och TFS visserligen halvdussinet lag efter sig i tabellen, men måste skärpa till sig i sista sammandraget för att klara sig undan nedflyttning. 


061203 div 1

Lag Dahlberg kom igen

Lag Dahlbergs division 1-debut började motigt, med en snöplig förlust mot Ödman, Djursholm, trots ledning och sista sten inför sista omgången. Ödman stal där, och stal sedan även i skiljeomgång. En tung förlust på flera sätt menade Claes Dahlberg:
   - Vi är ju inte vana att spela över tio omgångar. Och i första matchen blev det till och med elva, med skiljeomgången. Det var svårt att komma igen efter det.
   Mycket riktigt resulterade även den andra lördagsmatchen i förlust, mot lag Rödhake, Sundbyberg, med bland andra Eurosport-kommentatorn Paul Ahlgren i laget.
   Söndagen började bättre. En svängig match mot Anderstam, Sundbyberg, vanns med en tvåa i sista omgången och sedan tog man en klar seger över lag Euro Accident, Sundbyberg.
   - Skönt med två segrar idag! konstaterade Kenth Åberg med eftertryck när det var dags att summera helgens spel. Med dem i bagaget ligger man mitt i tabellen efter den första av tre sammandragningar. Leder gör lag Rödhake, Sundbyberg, och Östlund, Karlstad, på full pott. Tre segrar har TP Filter, Sundbyberg. fem lag delar fjärdeplatsen med lag Dahlberg.

 2006 Dahlberg Div 1

 n

Allra jobbigast torde helgen ha varit för Sverker Schäf, som av artikeln i Länstidningen att döma utöver curlandet måste ha tillbringat en hel del tid i samspråk med LT:s reporter Anna Setzmann, som bl a skrev så här (Länstidningen 061204):

I curlinghallen bredvid Månskensrinken har det varit full aktivitet hela helgen. Södertälje CK stod värd för seriepremiären i division 1 herrar. En division som Södertälje inte spelat i sedan 1980-talet. Södertälje CK inledde lördagens spel mot Djursholm.
   - Vi tog ledningen med 6-3 men tappade den onödigt så det blev lika efter tio omgångar och skiljeomgång, berättar Sverker Schäf.
   Skiljeomgången förlorade Södertälje med en sten och slutställningen blev förlust med 6-7. Eftermiddagens match mot Sundbyberg/Rödhake blev mer ojämn. Ny förlust men med klara 4-10.
/.../
   - Matcherna blir mellan en och en och en halv timme längre än tidigare. Det krävs att vi klarar koncentrationen och att vi fyller på med energi under och mellan matcherna ordentligt, berättar Sverker Schäf.
/.../
   - Målet är att komma i den övre halvan av serien och det ska vi kunna klara. Men det är verkligen skillnad på matchernas längd i år mot i tvåan. Under den här helgen har vi spelat totalt 13, 14 timmar och man är mör i huvudet av koncentrationen och i kroppen av allt sopande. På de 40 meter som stenen spelas så blir det en hel del sopande under fyra matcher, konstaterar Sverker Schäf.


 061203 div 3

Tungt i trean

Inget av södertäljelagen rosar marknaden i årets division 3. I det andra sammandraget lyckades ändå lag Christoffer Carlsson med tre segrar klättra upp på säkrare mark. Lag Bradford och lag Andersson har haft svårt att få ihop lag, och ligger i bottenskiktet av tabellen.


061119 div 2

Albaeco trea i tvåan

Halvvägs in i division 2 fortsätter vår duktiga juniorer i Team Albaeco att skugga topplagen. Tre segrar och en förlust blev facit i det andra sammandraget. Lördagens båda matcher vanns båda med 6-5 efter en-poängare med sista sten i sista omgången. På söndagen förlorade man dock mot Olby, Djursholm, i en match där täljegrabbarna kom efter redan från början och sedan hela tiden tvingades jaga och spela svårt. Olby leder nu serien på 14 poäng tillsammans med Nordlund, Silverstenen. Albaeco ligger två poäng bakom.
   Lag Botvid tappade kontakten med serieledningen genom två förluster mot topplag på lördagen. På söndagen skippade dock Taras Kentrschynskyj hem två segrar, och laget ligger på sjätte platsen. Längre ned i tabellen hittar vi Team TFS som med två segrar ryckte undan från bottenlagen. TFS ligger nu på tionde plats med fem lag bakom sig.


061022 div 2

Täljelagen nära toppen i tvåan

Efter det först sammandraget i division 2 har fältet delat in sig i två huvudklungor: ganska många lag har bara förlorat en match, och ganska många lag har bara vunnit en match. Men i serieledning hittar vi lag Jansson, Stocksund på åtta poäng, full pott.
   Två södertäljelag befinner sig i den kvintett som följer på sex poäng, Team Albaeco och lag Botvid. Juniorerna i Team Albaeco (f d lag Skogshöjd) borde efter sin fin fjolårssäsong vara klara favoriter till seriesgern. I år vet vi dock att man kommer att ha svårt att mönstra bästa lag - den här helgen saknades t ex skipper Björn Brandberg som gör lumpen. Vikarierande fyran Peder Folke började med säker seger mot klubbkamraterna i Botvid, för att sedan notera den enda förlusten mot just serieledarna Mats Jansson. På söndagen besegrades Ohlsson, Sundbyberg (efter en snygg femma i femte omgången) och Runnquist, Sundbyberg.
    Lag Botvid gör sin tredje säsong i division 2 och fick sin hittills bästa start. Efter den inledande förlusten mot klubbkompisarna tog man fullt. Gunnar Lindqvist skippade hem en säker seger mot Danielsson, Stocksund, och på söndagen var det Jonas Nordin som tog över skipperjobbet i segrarna mot Runnquist och Ohlsson.
   Längst ned i tabellen återfinns hela sju lag på två poäng, däribland södertäljelaget TFS som hade en tung helg. Lördagen räddades av en fantastisk dubbelknack av Tomas Fristedt i sista stenen av andra matchen, till seger. Söndagen präglades av regeldiskussioner, skurna stenar, tappade sugar och tappade poäng. Ingen panik dock - det är långt kvar! Nästa sammandrag 18-19 november.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:39 Skribent: Jan Engström

Postadress:
Södertälje CK - Curling
Box 316
15124 Södertälje

Besöksadress:
Erik Dahlbergs väg 17
15124 Södertälje

Kontakt:
Tel: +46707968644
E-post: sodertalje.curling@g...