Hoppa till sidans innehåll

Notiser 2007-2008


Notiser från divisionsspelet återfinns efter övriga notiser.

080420 VM

Martin och Axel rapporterar från VM i Grand Forks

Som alla vet, hoppas vi, spelade södertäljesonen Björn Brandberg VM i Grand Forks, North Dakota, USA tillsammans med det lag som vann elitserien. Förutom Björn bestod laget av Peder Folke, som spelat juniorcurling för Södertälje, Anton Sandström och Anders Kraupp. Vi (Martin och Axel) har spelat med Björn och Peder i nio säsonger och åkte till Grand Forks för att supporta laget och se bra curling. Här är vår rapport.

VM började med match mot Australien, en jämn match där Sverige hade kommandot. Allt kändes lugnt och bra, och det blev bra, 6-5. Skönt att vinna första matchen, och Australien är inget bush-lag, de är inflyttade kanadensare.
   Nästa dag var det dags att möta Kanada med skip Kevin Martin, kanske världens genom tiderna bästa curlinglag. De gick obesegrade genom Briern, det kanadensiska kvalet till VM. Efter en stark inledning och en hel-bommad sten av Martin i 2:a omgången ledde Sverige med 3-1. Kanada kom igen med en 3:a i 6:e omgången och efter tvåor i både 8:e och 10:e blev slutresultatet 8-5 till Kanada. En stark insats av våra grabbar, inte minst ettan Anton som var näst intill felfri.
   Sverige mötte sedan Danmark, en match som för det svenska laget började tufft, underläge med 4-1 efter 3 omgångar. Sverige kom tillbaka och hade 4-3 i pausen, men efter ännu en tappad 3:a i 6:e kom de aldrig riktigt tillbaka in i matchen.

Tungt för Sverige men bra drag på läktaren

Sverige fortsättning på VM-turneringen blev tung. På måndagen var det Schweiz och Norge som stod på tur, två matcher som båda avgjordes på sista stenen i sista omgången. Schweizarna hade 4 raka förluster inför matchen mot Sverige. Sverige fick första poängen, men låg sen under hal matchen tills 9:e omgången då de tog en skön 2:a till 4-4. Men som ni vet är det svårt att stjäla i sista omgången, och Schweiz håll undan, 5-4.
   Inför matchen mot Norge var laget sjukt laddat och det märktes. Norge har ett bra lag, som många trodde skulle slåss om medalj. Innan matchen var det ceremoni för Sverige och efter nationalsången spexade Anders Kraupp ordentligt genom att dansa bakom de trumslagare som följt med spelarna in, något som publiken uppskattade.
   Trots underläge för Sverige med 4-2 efter 3 omgångar med en tappad 3:a i 3:e stod det 5-5 efter 10 omgångar då Sverige lyckats stjäla 1 i 10:e. Skilje alltså, utan sista sten. Sverige gjorde vad de kunde och när Norges 3:a missade sin första take var läget bra. Anders hade en svår dragning på sista, som blev ung. 15 cm kort så norske skipen Ulsrud kunde cleara bort den och vinna matchen. Sverige gjorde en bra insats men det är tungt att förlora mot ”lillebror”.
   Tisdag spelades det morgonmatch, kl. 09.00 mot Skottland, ett slutspelstippat lag som dittills inte riktigt fått in formen. Åter igen gick det tungt för Sverige i början med en tappad 2:a och sen en stulen 2:a till Skottland. När laget sen i 4:e tog tillbaka 3, släppte ett i 5:e och tog en ny 3:a i 6:e hade vi matchen. Då med ledning 6-5 och perfekt läge i omgångarna. Man släppte 2 och tog igen 1 till 7-7 inför 9:e. Då händer det som inte får hända p.g.a. tidsbrist stressar laget och Anders tvingas till svåra dragningar där hans sista gick rakt igenom boet. 4:an var ett faktum och 11-7 med en omgång kvar är ointagligt på denna nivå. Det blev till att tacka och försöka ladda efter den 5:e raka förlusten.
   På tisdagskvällen stod turneringens yngsta lag för motståndet, Kina. Det kinesiska landslaget har det senaste halvåret jobbat som curlingproffs i Canada. Kina spelade mycket stabilt under matchen och Sverige svajjade en aning, även Anders som varit mycket säker på sina dragningar tidigare dagar. Det gav halvtidsresultatet 5-1 till Kina och efter en missad delning för 3 i 6:e var ställningen 5-2. Då tar Kina en 3:a och matchen är slut.
   Efter 7 spelade matcher låg nu Sverige på 1 vinst och 6 förluster. Det var tungt för grabbarna, men än fanns det hopp. 4 matcher återstod, USA och Tyskland på onsdag och Tjeckien och Frankrike på torsdag.
   Om man borträknar kanadensarna eftersom de är en absolut majoritet så var det den svenska hejarklacken som hörde mest. Vi träffade många amerikaner med svenska rötter som fick låna flaggor och tröjor av oss och hjälpte oss stötta laget. Det stod även om de svenska fansen i lokaltidningen, vilket vi som var här är stolta över.

De två sista matchdagarna

Onsdag morgon stod Tyskland för motståndet, ett bra lag som spelat stabilt under veckan. Deras skip, Andy Kapp, var med i VM redan 1995. För Sverige blev det att jaga redan i början av matchen då man än en gång missad lotten. Endast i två av de 11 matcher som de spelat har de haft sista stenen i första omgången. Visserligen ledde Tyskland ”bara” med 2-1 i pausen men de hade greppet om matchen. När ställningen var 5-1 inför nionde, Tyskland tog två och stal sen 1, hade vi gett upp hoppet på läktaren. Sverige tog en välbehövd 2:a i 9:e. Ett underläge med 2 inför sista omgången utan sista sten är inget bra läge alls, men på något sätt lyckades Sverige ändå pressa Andy Kapp till en dragning mot tre med sin sista sten. Och vad händer? Han är för kort! Sverige stjäl 3 i sista, vilket ger slutresultatet 5-6 och vinst. Efter så många tajta förluster var det skönt att få lite flyt. Under detta matchpass vann Kina över Canada, efter stulen poäng i skilje.
   Onsdagens nästa motstånd var USA som inte har imponerat i VM. Sverige torskade lotten som vanligt och fick jaga i början, som så många matcher innan. Och de tappade poäng i början. En 3:a till USA i 4:e gav 1-5 men Sverige kämpade på och tog 2:or och släppte ettor till 5-6 efter 7. Dock räckte det inte hela vägen. Slutresultatet skrevs till 6-8, ytterliggare en tung förlust i en jämn match.
   Kvar att möta på torsdagen var som sagt Frankrike och Tjeckien. Fransmännen hade slutspelsvittring, medan tjeckerna efter att oväntat ha vunnit över både USA och Skottland i sina två första matcher hade 7 raka förluster. Morgonmatchen var mot Frankrike och äntligen kunde Sverige få kommandot för en gångs skull. En misslyckad nollning av Frankrike i 2:a gav dem en icke önskvärd etta och Sverige fick sista stenen. Bra offensivt spel och svajiga fransmän ledde till att Anders kunde dra för en 4:a i 3:e omgången, snacka om att det kändes skönt. Frankrike fortsatte att missa nollningar, och tog 1 i både 4:e och 6:e. Den franska skippern var mycket frustrerad. Sverige hade ledning 5-4 och sista stenen inför 8:e. Detta är ett drömläge. Sverige tog 2 i 8:e, släppte ett och lyckades hålla boet öppet i sista omgången. Seger nummer 3 var ett faktum.
   Tjeckien var Sveriges sista motståndare i VM, ett lag som imponerat men också missat ganska självklara stenar. För Sverige var detta en match som betydde 1 eller 3 OS-poäng, vilket kan vara avgörande för om det blir OS för oss eller inte. Underläge med 4-1 efter 4:e omgången var något som vi känner igen från de flesta matcher under VM. Sverige tog dock tillbaka 2 i 5:e och tvingade Tjeckien till en svår sten i 6:e som resulterade i ytterliggare 2 stulna poäng. Plötsligt var ställningen 4-5. Tjeckerna kom ikapp och stal i 9:e. Läget var en poäng ner, 6-5, inför sista omgången och vi hade sista stenen. Detta borde gå vägen. Och visst, Anders fick en ganska lätt take för 3, den satt som en smäck! Grattis Sverige, som slutar på 4 vinster och 7 förluster. Bra grabbar!
   Under sista matchpasset spelade Norge och Australien, om sista slutspelsplatsen. Läget var det att om Norge vann kom det till slutspel och om Australien vann blev det särspel mellan Norge, Australien och Frankrike om den sista slutspelsplatsen. Norge lyckades ta 2 poäng i sista och fick skiljeomgång, där Australien hade en dragning på 4-foten för vinst. Den var helt öppen och inget svårt slag för en VM 4:a. Men de australiensiska soparna var för heta och sopade för mycket så stenen gled förbi och Norge tog hem segern och den sista slutspelsplatsen.
   Till slutspel gick även Canada och Skottland samt Kina. Canada förlorade mot Skottland i den övre pagen och skottarna gick direkt till final. Canada spelade sedan mot Norge, som slog Kina i den undre pagen. Norge hade inte alls samma spel som mot Kina och till på köpet spelade Canada otroligt bra. Canada till VM-final mot Skottland. I finalen presterade inte alls skottarna som vi sett dom tidigare under VM och var i princip chanslösa mot ett mycket stabilt Canada som väl förtjänade VM-titlen.

Så var VM över. Sverige gjorde det bästa av situationen de två sista dagarna och slutade på en 10:e plats. Curling är kul igen vilket vi kom på dels efter att Sverige vann 2 matcher igår, men också eftersom vi själva spelade på den lokala curlingklubben. Efter en knapp vecka med drygt 6 timmar curlingtittande per dag får man ett otroligt sug att spela själv. Förutom curlingen var det inte mycket som hände i Grand Forks: Det är platt och långt överallt.

Martin och Axel
Södertälje Curlingklubbs utsända i Grand Forks

PS. Peder satte en snygg trippel-take mot Skottland som finns upplagd på YouTube. Sök på Peder Curling Grand Forks eller använd länken.
http://www.youtube.com/watch?v=EomsI7mSyYc


080411 Vårserien

Fors Måleri, Tjejer på glid och Önnebro seriesegrare

Så var vårserien avslutad! I högsta gruppen visade Fors Måleri vilket lag som är säsongens obestridliga mästare när de fullbordade en osannolik trippel: seger i höstserien, vårserien samt KM. I finalen var det ännu en gång lag TFS som fick stryka på foten, slutsiffrorna blev 9-8.
   Lika jämnt var det i finalen i B-gruppen, som till slut vanns av segrarna i grundserien, Tjejer på glid, med 7-6 över VSOP. I C-gruppen finalbesegrade Önnebro Ädelstenarna med 8-5.


080331 KM

Fors Måleri klubbmästare - också

Årets klubbmästare blev lag Fors Måleri, efter en dramatisk och välspelad final mot lag Fristedt. Drabbningen avslutades med att Fors skipper Christoffer Carlsson var tvungen att dra på fyrfoten med sista sten, efter en perfekt dragning av Tomas Fristedt. Det lyckades också, och klubbmästare för säsongen 2007-2008 är därmed Hans Fors, Tomas Johansson, Tobbe Larsson och Christoffer Carlsson. Trea på KM blev lag Mclovis.
   Fors Måleri gör en suverän säsong. Man vann höstserien och är i slutspel i vårserien, man vann sin div 3-serie, Christoffer vann KM figur och två av lagets spelare var med i det SCK-lag som kom nia på SM.


080326 S:t Moritz Cup

Lag Hulth fyra i S:t Moritz Cup

15-16/3 var Södertälje Curlingklubb representerad vid S:t Moritz Cup i Sundbyberg. Den anrika Cupen har spelats sedan 1928 och är ett uppsamlingsheat för lag som ej gått till SM-slutspel.
   Det var 8 lag som ställde upp med taggade spelare och SCK:s lag Hult kunde efter tuffa matcher ståta med en 4:e plats. Laget bestod av Åsa och Leif Hedh, Patrik Särenfors och Nils Hult.


080319 SM

SCK nia på SM!

Efter en fantastiskt stark insats på SM, som förde SCK:s herrlag ända in i tredje omgången av slutspelet, blev till slut lag Kraupp från Karlstad för svåra. Södertäljelaget kom därmed på nionde plats i turneringen, en placering de f ö delar med elitseriesegrarna tillika VM-laget Kraupp, Stocksund.
   Mest meriterande var söndagens seger mot elitseriefyrorna Euro Accident, Sundbyberg. "Dem har vi spöat förr", berättar Claes Dahlberg, "men att göra det i sådana här sammanhang är naturligtvis en skalp!" På söndagsmorgonen hade man då förlorat mot Ö-vikslaget Spektrakon i den första slutspelsmatchen.
   Så här skriver Claes själv om turneringen:

Förväntningarna inför SM var stora men vi var lite osäkra på vår slagstyrka då vi aldrig tidigare spelat tillsammans. Lag Fristedt hade ju kvalat in via DM så Kent och jag var bara reserver efter att Tomas Fristedt och Patrik Sipinen lämnat återbud. Vi började resan redan onsdag morgon för att hinna upp och träna på kvällen.
   Tävlingen spelades i en ishall där man iordningställt sex banor med fantastiska isar och snygg inramning. Genrep inför EM. Internationella förbundets stenar var på plats direkt från JVM i Östersund. Stenarna har så kallade elektroniska hog-vakter vilket innebar att man genom att vända upp stenen vid rengöring sätter igång den (gröna lampor lyser) och sedan spelar den inom två minuter. Släppte man den efter hogline lyste röda lampor och stenen togs omedelbart bort. Man var också enligt förbundets regler tvungen att spela utan handskar. Vi var med om ett översläpp av en av våra motståndare.
   Första matchen mot Malung, torsdag middag, var jämn och tät. För övrigt samma lag vi förlorade mot i Div I med en poäng. Nu fick vi revansch genom att dra sista sten till knappen för vinst med en poäng. Nästa match fredag morgon kl. 08.00 (alldeles för tidigt för mig) mot Sundbyberg/Ybuss blev aldrig någon riktig match. Vi räckte inte riktigt till och förlorade klart. Ett steg ner i trippel-knocken ställdes vi mot Sundsvall kl. 20.00 samma dag. En match vi ledde i stort sett ända fram till slutomgångarna. En snöplig och onödig förlust där vi var det bättre laget. Ytterligare ett steg ner men vi är fortfarande kvar i turneringen. Nu är vi tvungna att vinna två raka matcher för att gå till slutspel där de 16 bästa av 32 gör upp i en ny dubbel-knock. Ny match mot Falun lördag kl. 12.00 där det känns som om vi har matchen under kontroll. Trots det är matchen jämn men vi avgör med en utslagning på sista sten. Snabblunch och nästa match kl. 16.00 mot Karlshamn. Där är känslan den motsatta då vi får kämpa för att hänga kvar i matchen. Vi tar sedan över mer och mer och lyckas återigen i underläge med en utslagning på sista sten för tre poäng och vinst med två. Klang och jubel och slutspel.
   Morgonmatch (pust) söndag kl. 08.00 mot Örnsköldsvik/Spektrakon, nyblivet elitserielag efter vinst i Div I Norra. Vi kommer inte riktigt ikapp någon gång under matchen och förlorar mot ett för dagen bättre lag. Ny vinna/försvinna-match mot elitseriefyran Sundbyberg/Euro Accident kl. 16.00 där vi gör turneringens bästa match och vinner ganska klart. Efter en trea i nionde ger de upp. Måndag kl. 10.00 möter vi sedan Karlstad/Kraupp och förlorar efter att ha kommit efter i början av matchen 3-6.
   Utslagna men mycket nöjda med en sensationell niondeplats i bagaget vänder vi hemåt och kommer hem sent måndag kväll efter sex dagar och många härliga möten, minnen och erfarenheter från Örnsköldsvik.

Laget bestod av Tobbe Larsson och Christoffer Carlsson från lag Fors Måleri samt Kenth Åberg och Claes Dahlberg från vårt division 1-lag.
   Södertäljes damer - Sofia Carlsson, Maria Forsberg, Elina Gustafsson och Malin Eneström - förlorade samtliga matcher i sin grupp.


080228  KM figur

Totte figurmästare igen

Som väntat tog Christoffer Carlsson hem ytterligare ett klubbmästerskap i figurspel. En till 61:a gav sammanlagt suveräna 122 poäng över två serier. Tvåa kom Tomas Fristedt, trea Peter Johansson.


080212  KM figur

Jungnell VM-sexa

Lag Jalle Jungnell, till vardags representerande Södertälje CK, fick nöja sig med en sjätteplats när man representerade Sverige i Rullstols-VM i Schweiz. Detta efter förlust mot Japan i sista grundseriematchen. Så här skriver Curlingförbundets hemsida:

En femma till Japan vid svensk 2-1 ledning i tredje omgången gav japanerna greppet. Men svenskarna kom igen och efter stulen trea i femte omgången stod det 6-6 inför sista omgången. Men där fick Japan en tvåa och förpassade Sverige till en sjätteplats i VM. Placeringen ger Sverige 5 OS-poäng att lägga till den enda poängen från Sollefteå-VM ifjol.


080123 DM

Fristedt till SM

Med ett nykomponerat lag lyckades Tomas Fristedt komma sexa i DM och kvalificera sig för SM. På vägen hade man spelat jämnt med elitserielaget Y-Buss, som sedan vann turneringen, samt besegrat ett div 1-lag. I SCK-laget ingick Patrik Sipinen samt från lag Fors Måleri inlånade Tobbe Larsson och Christoffer Carlsson.
   Även det unga lag Gustafsson var nära att ta sig till SM. Den avgörande matchen mot Olby, Djursholm förlorades trots en trepoängsledning efter fem omgångar, efter att Olby stulit i de sista två omgångarna.


080123 Elitserien

Brandberg och Folke till VM!

I finalen i herrarnas elitserie vann lag Kraupp, Stocksund. I laget spelade Björn Brandberg och Peder Folke som så sent som i fjol representerade Södertälje Curlingklubb. Björn är södertäljespelare i grunden, och direkt efter finalen gick hans tankar till moderklubben. Han har kört "sjukt många pass" som han själv uttrycker saken, i hallen i Södertälje. I direktsändning på Curlingkanalen fortsatte han sedan att rikta ett tack till sin gamla klubb: "Alla där i curlinghallen i Södertälje, ett stort tack!"
   Segern innebar att grabbarna får representera Sverige i VM framåt våren.


080123 KM figur

Mats Thilén skrällde i KM figur

Med det utmärkta resultatet 55 poäng tog Mats Thilén, lag Mclovis, hem den andra deltävlingen i figur-KM. "Härligt, det blir nåt att påminna grabbarna i laget om över en öl nån gång", myste Mats som därmed skaffade sig ett bra utgångsläge för att åtminstone knipa KM-silvret.
   Åt Christoffer Carlsson lär det dock inte vara mycket att göra. Med 54 nya poäng att lägga till sina tidigare 61 lär han kunna bli "mästare i kavaj" när KM avslutas i februari. De två bästa resultaten räknas.

Resultat deltävling 2 - första deltävlingen inom parentes

1 Mats Thilén 55
2 Christoffer Carlsson 54 (61)
3 Tomas Fristedt 49 (48)
3 Peter Johansson 49 (46)
5 Dennis Lundwall 42 (36)
5 Torbjörn Larsson 42 (32)
7 Peter Bradford 35
8 David Lundwall 31
9 Jan Engström 30 (40)
10 Micke Lindén 24
11 Gunnar Lindqvist 22

(Jonas Nordin 45)
(Tore Österlund 20)


080119 Oldboys-SM

Dahlberg ut i kvarten

För tredje året i rad åkte lag Dahlberg ut i kvartsfinalen i Oldboys-SM och för andra året i rad mot de blivande vinnarna.
   Denna kvartsfinal mot Lindeman, Karlstad började lite knackigt med en trea i baken i andra omgången. Efter fyra omgångar låg södertäljelaget under med 2-5 men lyckades, som i flera matcher, hämta in till 6-6 inför sista omgången. Där hade Karlstad sista sten och lag Dahlberg lyckades aldrig gömma undan en skotte tillräckligt väl. Matchen avslutades med en ganska enkel utslagning av det synnerligen meriterade karlstadslagret - på 80-talet tog de såväl SM-guld som EM-silver och VM-brons.
   Värmlänningarna hade sedan en ganska enkel resa till guldet, både semi och final vanns med stora siffror.
   "På det stora hela är vi ändå nöjda med att åter knipa en delad femte-plats", säger skipper Claes Dahlberg. "Vi pressade dock Karlstad-laget ända in till målsnöret. Men när det är så här nära kan man undra när det är vår tur att dra det längsta strået."
  
I Dahlbergs första match på onsdagen låg man under med 0-4 efter fyra omgångar mot Ritzer, Norrköping, men jobbade sig i kapp till 5-5 och skiljeomgång. Där förlorade man emellertid vilket gav en sen kvällsmatch mot Mellqvist, Djursholm. Den vanns med 6-4.
   Laget vann sedan sin tredje match mot IK Fyris Uppsala trots en stulen fyra i baken i fjärde omgången. Man tvingade fram en skiljeomgång som Claes Dahlberg stal med en perfekt dragning med sin näst sista sten.
   I sin fjärde match lyckade lag Dahlberg sedan återigen stjäla hem en skiljeomgång! Detta efter en poängsnål holmgång mot Lundblad, Leksand. Efter sex omgångar stod det 1-1, men då fick dalmasarna till en tvåa, och tvingade Dahlberg att göra detsamma. Det lyckades, och sedan tog södertäljelaget alltså hem skiljeomgången. Därmed var man klara för slutspelet.
   Lag Dahlbergs åttondelsfinal mot lag Gromer, Norrköping, blev den enklaste matchen. Man började med en trea, och i fjärde omgången stal man en trea. Gromer gav upp efter sex omgångar. SCK-segern skrevs till 8-3.
   Oldboys-SM spelades den 16-20 januari  i Norrköping. Södertälje representerades av Claes Dahlberg, Tomas Carlsson, Sverker Schääf och Anders Larsson.


080110 Lag Gustafsson

De heter inte Söderberg, de heter inte Persson...

Klubben har ett lag med egen hemsida! Gå in och titta på lag Gustafssons hemsida!
   Nu frågar sig vän av ordning vad lag Gustafsson är för ett lag. Jo, på JSM hette de Söderberg, I klubbserien heter de Österlund, i div 2 heter de Persson och på hemsidan Gustafsson...
   "Jo alltså vi heter Gustafsson!" försäkrar Jocke Flyg, trea och viceskipper. "Alla de andra namnen är missförstånd!"
   Så nu vet vi.

 


080110 JSM

Tungt för täljelagen i JSM

Den 2:a till 5:e januari avgjordes JSM för flickor och pojkar i Östersunds curlinghall. Södertälje CK representerades bland killarna av lag Söderberg och bland tjejerna av lag Gustavsson. Tjejerna undvek sistaplatsen i sin grupp genom att i sista matchen besegra lag Näs, Östersund, och även killarna lyckades (tvärtemot vad Curlingkanalen rapporterade) ta hem sista matchen.


071231 Vårserien

Vårserien lottad

Nu är allt klart för vårserien 2008! Två nya lag hälsas välkomna till C-serien, vilket innebär 31 lag - aldrig har vi haft så många lag i spel. Det ger 27 speldagar, och för att undvika matcher på helger kommer vi att hålla på ända till den 8 april, grundserien slutar den 1 april. En annan effekt av utökningen blir en sen julklapp till lag Engström och Tjejer på glid, som båda tar ett kliv uppåt i seriesystemet trots att de förlorade matcherna om tredje pris.
   Spelprogrammet är framtaget av ett dataprogram konstruerat av Taras Kentrschynskyj. Dataprogrammet är fortfarande under utveckling, och en del buggar kan ha smugit sig in, men den sannolikaste anledningen till eventuella felaktigheter är den mänskliga faktorn. Vi är tacksamma för synpunkter på serieprogrammet, så att vi kan slipa på dataprogrammets funktioner och på vårt eget handläggande av lottningen. Hör av er, vi tycker inte att ni är gnälliga!
   Nu håller tävlingskommittén tummarna för att allt ska funka, och passar samtidigt på att tacka alla lag för ett utmärkt genomförande av höstserien. Väldigt få uppskjutna matcher, bara två inställda. (Vi minns med fasa hur det var för några år sedan när mängder av matcher var ospelade, utan att tävlingsledningen hade en aning om vad som gällde.) Stor eloge till alla lag!


071222 Höstserien

Höstserien färdigspelad - Fors Måleri "mästare"

Nu är höstserien färdigspelad. Stort grattis till Fors Måleri som tog sin andra seger i klubbserien (den första kom 2005)! Finalen mot vårseriesegrarna Carlsson blev en ganska enkel historia. I B-gruppen vann Johansson finalen på w.o. och i C-gruppen manövrerade Nyköping ut Stenkrossarna med till slut ganska klara siffror.
   Matcherna om tredje plats handlar ju för B- och C-gruppen preliminärt om uppflyttning (även om förändringar i serierna kan ändra den saken). Mest strid på kniven var det i Ohlssons segermatch mot Engström - lika inför sista, Ohlsson var tvungna att stjäla, och Ulf Engströms två avslutande knackningar var hårsmånen från att lyckas. I C var det Veteranerna som knep tredjeplatsen före Tjejer på glid, Medan TFS slog tillbaka Botvid i A-gruppen.


071218 Härnösand Classic

Juniorerna missade slutspel i Härnösand

Endast en svag teedragning hindrade juniorlaget från att nå slutspelet i den stora juniorturneringen i Härnösand. Så här berättar grabbarna:
   "Första matchen var mot Lit , alla var mycket taggade men det var något som inte klaffa. Vi åkte till slut på storstryk och gav upp för att få lite mer tid att tagga in för nästa match. Laddningen gav resultat och vi spöade elitserielaget Gränganz med 10-6.
   På lördag morgon var motståndet Norges bästa juniorlag Vittnet. Matchen gick mycket bra och låg vi låg ett efter i 6:e omgången, så vi gick på offensiven i 7 för att stjäla 1 för att vara med i matchen. Detta gick väldigt bra men vi missade totalt en sten i omgången, så vi tappade en 2a så där rök tråkigt nog matchen. Vi var ändå mycket nöjda med matchen och är sugna på revansch på norrmännen. Efter denna match hade vi Noås på tur, vilket inte var några problem. Teedragningen skulle avgöra om vi gick vidare från gruppen eller inte. Detta gick tyvärr inget vidare och vi drog sämst av lagen som tampades om slutspelsplatserna, så där tog våran chans till slutspel slut och vi fick se resten av turneringen på läkaren.
   Efter att vi hade kommit över teedragningen kunde vi konstatera att vi var väldigt nöjda över vårat resultat i helgen och såg detta som en träning in för JSM, som går 2-6 januari i Östersund."


071216 DM figur

Fritte till figur-SM

Med 91 poäng över två serier placerade sig Tomas Fristedt på sjätte plats i DM i figurspel i Sundbyberg,  vilket kvalificerar honom för spel i SM. "På gränsen till godkänt", menade Fritte själv om resultatet. "Isen var så bra att det inte finns nåt alls att skylla på." (För de flesta av oss skulle 91 varit ett utmärkt resultat...)
   Mikael Vilenius från Stocksund vann på 119 poäng, före Bertil Larson från Sundbyberg på 113 poäng och Kalle Nordlund från Sala på 105 poäng.


071212 KM figur

Totte kopplade greppet

Med det utmärkta resultatet 61, endast två poäng från det egna klubbrekordet, skaffade sig Christoffer Carlsson ett rejält försprång i kampen om KM-titeln i figurspel. Detta var den första av tre deltävlingar, de två bästa resultaten räknas. Alla resultat:

1 Christoffer Carlsson 61
2 Tomas Fristedt 48
3 Peter Johansson 46
4 Jonas Nordin 45
5 Jan Engström 40
6 Dennis Lundwall 36
7 Torbjörn Larsson 32
8 Tore Österlund 20


071127 KM 2-manna

Juniorer på senior-tronen - fortfarande

Klubbmästarna i 2-manna för 2007-2008 heter Sixten Hilborn och Tore Österlund. I fjol vann ju Tore i par med Viktor Gustafsson, men för Sixten blev det hans första KM-titel.
   I gruppspelet förlorade man mot Tomas och Christoffer Carlsson, men tog sig till final via en knapp seger i semin mot Viktor och Rolf Gustafsson. Där väntade Tomas Fristedt och Tobbe Larsson som manövrerat ut carlssönerna med 7-3 i sin semi.
   Finalen slutade 6-3. Framför allt var det i take-spelet som juniorerna dominerade.


071114 Curlstad International

Juniorerna nära slutspel i Karlstad

I helgen spelade Lag Gustavsson sin första turnering för säsongen, Curlstad International. Sedan början av denna säsong består laget av Sixten Hilborn, Theo Söderberg, Tore Österlund och Jocke Flyg.
   Turneringen började bra med en 9-1 seger mot Borås, en match som grabbarna dominerade totalt. Efter den var det lag Holm från Sala som stod på tur, Jocke gamla lag. En 3:a i 7:e omgången och 5-5 inför sista räckte tyvärr inte mot det lag som sen stod som segrare i turneringen. Dock tog laget med sig det bra från matchen, bl.a. en dubbeltake i en lucka mellan två guarder.
   Efter en dag med en vinst och en förlust var vi laddade att möta team Gränganz från Sveg, ett lag där minst 3 av spelarna spelat i elitserien. I pausen stod det 2-0 till oss, och efter att ha tagit en etta i 7:e och stulit en etta i 8:e omgången slutade matchen lika, 4-4, ett resultat som vi är mycket nöjda med.
   Inför sista matchen krävdes lika eller vinst för avancemang och ett lag från norska Bygdöy stod för motståndet. Tyvärr blev det en uddapoängsförlust, efter en olycklig 3:a i 7:e.
   Trots missat slutspel är vi nöjda med helgen, det var första tävlingen i äldre junior-klassen. Laget har spelat ihop sig och satsar nu på nästa juniortävling i Härnösand.


 071106 Bele Wranå Memorial

Dahlberg tvåa i Sundbyberg

Sista helgen i oktober spelades "Bele Wranå Memorial" i Sundbyberg. Lag Dahlberg med Claes Dahlberg, Kent Åberg, Tomas Carlsson och Sverker Schäf vann alla matcher i gruppspelet och var därmed klara för söndagens slutspel.
   Efter vinst i både kvarts- och semifnal väntade final mot elitserielaget Euro Accident (Mats Wranå) från Sundbyberg. Bra spel och ledning med 1-0 efter halva matchen räckte dock inte ända fram. En fin andraplats och en bra genomkörare inför kommande Div I-spel.


 

 

 

Divisionsspelet

080313 div 3

2008 Fors Div 3Fors Måleri vann division 3!

Snacka om slutspurt! Inför det sista sammandraget i division 3A låg SCK:s lag Fors Måleri på sjätte plats, en poäng över nedflyttningsstrecket. Men på Danderydhallens härliga isar vände allt. 
   Tre raka segrar gjorde, i kombination med att resultat gick "rätt väg" i ett hel rad andra matcher, att förvånade Fors-spelare på söndagseftermiddagen fick ta emot segerplaketterna i en rekordjämn serie - 15 poäng av 22 brukar ju sällan räcka till serieseger. I laget ingick Hans Fors, Håkan Pettersson, Tobbe Larsson, Tomas Johansson samt skipper Christoffer Carlsson. Lag Malmström, Djursholm följer med upp i division 2.
   En nästan lika stark avslutning som Fors gjorde lag Botvid som följde upp lördagens två segrar med att i söndagsmatchen hämta upp ett kraftigt underläge till oavgjort och förnyat kontrakt, två poäng efter seriesegrarna och en poäng över nedflyttningsstrecket. (Värre gick det för sjufaldige svenske mästaren för veteraner Stig Johnson Djursholm som ledde serien med tre omgångar kvar att spela, men som tre förluster senare förpassas ned i division 4.)
   I division 3B har södertäljelagen visat upp en omvänd formkurva jämfört med Fors och Botvid. Q-Corner fick ju en kanonstart i serien, men efter noll poäng i sista sammandraget hamnar man på åttonde plats och klarar sig inte undan nedflyttning. Lika illa gick det för lag Ohlsson som med endast tre man på isen inte heller lyckades klamra sig kvar i trean. Serien vanns av Meldahl Stocksund som får sällskap till division två av Pleiner Djursholm.
   Därmed är årets seriespel avslutat. Södertälje har nästa säsong ett lag i division ett, tre i tvåan och ett i trean.


080227 div 1

Dahlberg kvar i ettan

Lag Dahlberg, klubbens "representationslag" om ni vill, lyckades förnya kontraktet i Division 1 Mellersta genom att hamna på 8:e plats i tabellen, en plats högre än föregående år. Fyra lag hade de bakom sig varav de två sista åker ur.
   Första matchen mot Djursholm, Olby vanns efter mycket ge och ta med 12-8. En viktig seger mot ett lag som låg strax ovanför i tabellen. Andra matchen mot Malung, Team Byggs, Mabergs blev däremot en mycket tät match som avgjordes på sista sten. Förlust med 4-5 där södertäljelaget lika väl kunde ha vunnit. Sista matchen mot Granit-Gävle, Kihlström blev lite avslagen då den var betydelselös för båda lagen. Förlust 4-11.
   "Totalt sett får vi vara nöjda med att behålla vår plats i denna tuffa serie", säger Claes Dahlberg. "Framförallt med tanke på den dåliga start vi fick i Karlstad i höstas." I laget ingår även
Kenth Åberg, Sverker Schäf och Tomas Carlsson.
   Seriesegrarna från Malung går till Elitserien medan tvåorna från Karlstad får kvala.


080220 div 4

Inga nya täljelag till trean

VSOP och Veteranerna tog tre segrar var i årets division fyra-spel, och placerade sig i mitten av sina respektive serier. Mälardalens hemsida skriver: "Nu är alla Division 4-serier färdigspelade med segrare som var väl spridda över distriktet. Division 4A togs hem av lag Rasmus Wranå ifrån Sundbyberg, Division 4B togs hem av lag Boo Nilsson ifrån Nyköping och Division 4C togs hem av CK Silverstenen, lag Geld."


080210 div 2

Fristedt tog inte chansen

I och med oväntade förluster för övriga topplag i division två, fick SCK:s lag Tomas Fristedt en gratischans till avancemang till ettan. Man mötte tre lag från Silverstenen som alla var inblandade i bottenstriden. Man började med att besegra Team Dryg Sarg, men förlorade därefter mot Hedlund. I sista matchen hade det räckt med seger mot helt avsågade Johansson för att nå särspel om tredjeplatsen, men täljekillarna fick nöja sig med en poäng, vilket gav en fjärdeplats i tabellen. Minst två, möjligen tre lag går upp i ettan.
   "Det bittraste jag varit med om på curlingbanan", kommenterade skipper Tomas Fristedt. "Vi är fruktansvärt besvikna!"
   Samtidigt spelade det andra södertäljelaget Martin Persson hem fyra av sex poäng och slutade mitt i tabellen. Det var grabbarna nöjda med, men nästa år siktar det unga laget högre!
   Vann serien gjorde Holm, Silverstenen före Nordlund, Silverstenen och Danielsson, Stocksund.


080130 div 1

Uppryckning av Dahlberg

I det andra sammandraget i division 1 hade lag Dahlberg marginalerna på sin sida, vann tre och förlorade en.
   "Den första matchen mot Sundbyberg/Furusjö är nog den längsta match jag spelat i min karriär", berättar Claes Dahlberg. "Vi vann på sista sten i skiljeomgång efter 3 timmar och 25 minuter!"
   Sedan blev det klar förlust mot de suveräna serieledarna Malung/Danielsson, som leder serien överlägset med åtta raka vinster.
   Matcherna på söndagen avgjordes även de på sista sten efter 10 omgångar. 8-6 mot Djursholm/Ödman och 7-6 mot förra säsongens elitserielag Granit Gävle/Andersson.
   Resultaten innebar att laget nu gjorde ett ryck i tabellens nedre regioner och har stora möjligheter att klara sig kvar i näst högsta serien.


080128 div 3

Täljelagen mittenlag

I det andra av tre sammandrag i division 3A startade båda södertäljelagen så bra att det fanns anledning att börja titta uppåt i den rekordjämna tabellen. Men i sista matchen sprack det. Botvid förlorade mot serieledande Malmström, Djursholm. "Bästa laget vi mött", konstaterade skippern Jonas Nordin. "De gav inte bort mycket." Och samtidigt fick ett slutkört lag Fors Måleri spö efter att aldrig riktigt ha förstått sig på isen på bana 2 i hemmahallen. Botvid och Fors har åtta respektive nio poäng efter åtta matcher.
   Även i division 3B placerar sig täljelagen i mitten av tabellen efter att ha tagit fyra respektive tre poäng. För lag Q-Corner betydde de två förlusterna att man förlorade kontakt med topplagen. "Så inte är vi helt nöjda!" säger skipper Tomas Andersson. Q-Corner har nu tio poäng, tre mer än lag Ohlsson.
   Det är tufft att hänga kvar i trean i år: fem av tolv lag i varje serie åker ur! Nästa år kommer det bara att finnas en division tre-serie med sexton lag.


080113 div 2

Fristedt kvar i division 2-toppen

Lag Tomas Fristedt håller sig kvar i toppen av division 2. Tre segrar och en förlust blev helgens facit - men ändå var det förlusten som Fristedt pratade mest om efteråt. "Det gick ju bra för övrigt, och därför känns den där förlusten ännu tyngre! Och den där stenen..."
   Stenen som förmörkade Fristedts helg kom i sjätte omgången av matchen mot Danielsson, Stocksund. Fristedt har en välgarderad skotte och sista sten, när motståndarnas sista sten helmissar den tänkta "omöjliga" dubbelknacken och i stället "dubbelvickar" rakt ned på skotten. Stulen tvåa, tappade sugar och helgens enda poängförlust. "Utan den hade division 1 känts nära, men nu behöver vi all möjlig hjälp om det ska gå", säger Tomas.
   Lag Holm från Silverstenen leder dock serien överlägset, och i normalfallet går bara ett lag upp till ettan. Fristedt är tre poäng från andraplatsen.
   Juniorlaget Gustafsson alias Persson slåss på den nedre halvan av tabellen. Fyra poäng på fyra matcher blev helgens resultat. "Vi gick 2-2 och är inte helt nöjda med insatsen, men hur ofta brukar man vara det?" konstaterar Jocke Flyg lakoniskt. Det behövs förmodligen någon poäng till för att rädda kontraktet.


071209 div 2

Trögare i tvåan

Säsongens andra division sammandrag i division två - där ju både lag Fristedt och lag Persson efter det första sammandraget låg på övre halvan av tabellen - började illa för täljelagen: inte en poäng på lördagen!
   Fristedts match på söndagsmorgonen var sedan en egendomlig historia där stenarna verkade ha en egen vilja. I sista omgången lyckades dock täljekillarna stjäla en tvåa till seger med 5-4. Detta gav visst laget vind i seglen till eftermiddagen, där ytterligare en seger bärgades. "På det hela taget är vi inte mer än halvnöjda med helgen", halvsuckar Tomas Fristedt.
   I lag Persson var det bara skippern själv som var på plats av det ordinarie manskapet. En seger på söndagen ger sammanlagt sju poäng på åtta matcher, och fortsatt gott hopp om att hänga kvar.


071209 div 4

Veteranerna värst

I division fyra representeras SCK av två lag. Lag VSOP följde upp en klar seger med en knapp förlust, och skipper Jörgen Kindstedt var inte alls nöjd. "Vi spelade ju bra i första matchen!" menar han.
   För det nykomponerade laget Veteranerna gick det, bättre, med två relativt enkla segrar. "Inga problem så långt", konstaterar lagledare Tommy Byström.


071204 div 3

Q-Corner bäst i trean

Säsongens första division 3-sammandrag spelades första helgen i december. I serie 3A såg sig lag Fors Måleri tvungna att komma till start med endast tre spelare, vilket renderar två straffpoäng i varje match. I det perspektivet får tre poäng av åtta betraktas som fullt godkänt. Lag Botvid i samma serie ramlade ju ned från tvåan i fjol, och får nog svårt att ta sig tillbaks i år. Även Botvid fick nöja sig med tre poäng, efter att ha avslutat sammandraget med en tursamt delad poäng mot Fors.
   I serie 3B var täljelagen lyckosammare, och allra bäst gick Q-Corner som med tre segrar är med och slåss i tabelltoppen. "Visst är vi nöjda!" menar skipper Thomas Andersson, vars lag åkte ur tvåan i fjol. För lag Ohlsson i samma serie gick det tungt på lördagen, med två förluster. Men på söndagen vände det, och två segrar placerar laget mitt i tabellen.


071204 div 1

Dahlberg sist i ettan

Det ser ut att bli svårt för lag Dahlberg att göra sejouren i division ett mer än tvåårig den här gången. I säsongens första sammandrag kammade man nämligen noll, och ligger sist i tabellen.
   Claes Dahlberg berättar att laget var lika eller i ledning halvvägs in i nästan varje match, men det ville sig inte i slutet. "Varje misstag kostar på den här nivån", påpekar Claes. "Nu tror vi att de lag vi mötte samtliga var topplag, och vi hoppas att kunna göra bättre resultat framöver."


071028 div 2

Bra start i tvåan

De två södertäljelagen Tomas Fristedt (Team TFS till vardags) och Martin Persson startade division 2-säsongen på ett utmärkt sätt. Fristedt började med en knapp (4-3) och skön seger mot juniorerna i lag Persson och fortsatte sedan med ytterligare två segrar och en förlust. Det placerar laget på tredje plats i tabellen, två poäng efter Stocksunds lag Danielsson.
  Lag Persson är ett för året nykomponerat lag bestående där Martin Persson får stå för rutinen. Övriga selare är nya i division 2: Tore Österlund, Sixten Hilborn, Theo Söderberg och Viktor Gustavsson  samt Gunnar Österlund som reserv. Man hämtade sig snabbt efter det inledande nederlaget, med två enkla segrar över lag från Sumpan och Sala. Sista matchen på söndagen var mot Sundbyberg Anderstam, ett lag som spelat i Elitserien. Det blev för svårt, förlust med 5-6.
   "Trots två jämna förluster är vi nöjda med helgens resultat", säger Martin Persson. "Vårt mål är att stanna kvar, och med det spel vi hade kommer det nog inte bli några problem."


070916 divisionsspel 07-08

SCK:s lag i seriespelet

Följande lag är kvalificerade för seriespel:
Div I: Dahlberg
Div II: Skogshöjd, Team TFS
Div III: Q-Corner, Fors Måleri, Gustafsson, Botvid
Div IV: Fri anmälan. Passar utmärkt även för nybörjare.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:39 Skribent: Jan Engström

Postadress:
Södertälje CK - Curling
Box 316
15124 Södertälje

Besöksadress:
Erik Dahlbergs väg 17
15124 Södertälje

Kontakt:
Tel: +46707968644
E-post: sodertalje.curling@g...